Donation bringer dansk forskning i trykkammerbehandling op i den internationale elite

​En donation på 15 mio. kr. fra Ellab-Fonden til trykkammeret på Rigshospitalet skal sætte tryk på forskningen og udbygge behandlingsmulighederne.

Vent...

Allerede nu er Rigshospitalets trykkammer Nordens mest benyttede, og mere end 5000 behandlinger gennemføres årligt for blandt andet patienter med dykkersyge, livstruende infektioner, sårheling, kulilteforgiftninger, og strålefølger fra kræftbehandling. Med donationen på 15,4 mio.kr. fra Ellab-Fonden kan forskningen i de eksisterende behandlinger styrkes og nye forskningsområder for patienter med fx visse infektionssygdomme, patienter med alvorligere følger efter traumatisk hjerneskade blodpropper i hjernen (appopleksi) også kan hjælpes med trykkammerbehandling.

- Vi kan med donationen for alvor sætte skub på forskningen og få klarlagt hvilke andre patientgrupper, som kunne have gavn af trykkammerbehandlingen. Udenlandske undersøgelser og eksperimentelle data peger på en effekt for hyperbar iltbehandling for nogle patientgrupper, der ikke får tilbudt behandlingen i Danmark i dag, men evidensen skal styrkes. Med Ellab-Fondens donation til forskningen kan vi endelig afdække hyberbar ilts virkning, optimale dosering og dermed fulde potentiale, fortæller trykkammerets daglige leder og forskningsansvarlige overlæge Ole Hyldegaard.

Han glæder sig over den store donation, samt de muligheder det nye trykkammeranlæg på Rigshospitalet vil give:

- Det er en fantastisk donation, og den giver os en mulighed for at udvikle og realisere vores planlagte forskningsprojekter og dermed bidrage med forskning og viden på internationalt niveau til gavn for de af vores patienter med kroniske gener, forringet livskvalitet og akutte livstruende tilstande, siger overlæge Ole Hyldegaard.

Sikrer viden og behandling for fremtiden

I Ellab-Fonden er man glade for at kunne udforske og sikre trykkammerets behandlingsmuligheder til endnu flere:

 - Allerede i forbindelse med donationen til et nyt fremtidssikret trykkammer på Rigshospitalet tilkendegav vi, at vi lagde vægt på den internationale forskning, der bundede i trykkammerets funktion. Vi er rigtig glade for at kunne følge op på Rigshospitalets ansøgning og have mulighed for at sikre vigtig viden og behandlinger for fremtiden, siger Direktør Hans Jørgen Leo Nielsen fra Ellab-Fonden, og fortsætter: 

- For mange patienter spiller trykkammeret allerede en væsentlig rolle for at overkomme svær sygdom og få en bedre livskvalitet. Vi håber, at Ellab-Fondens donation er med til at gøre en forskel i relation til at forbedre og udbygge de fremtidige behandlingsmuligheder med trykkammerbehandling, og vi ser frem til at følge forskningsprojekterne.


Donation indeholder et professorat

Udover forskningsprojekterne dækker donationen også et klinisk professorat i fem år.

- Forskningen vil bidrage med væsentlig viden om trykkammerets behandlingsmuligheder, og et professorat er med til at sikre både kvaliteten og fremdriften af projekterne. Det er en væsentlig værdi at have en professor i et mindre, fagligt område som dette med relevans for så mange andre specialeområder, der kan binde trådene og ny viden sammen, siger HovedOrtoCentrets direktør Martin Magelund. Han påpeger, at professoratet skal slås op, og man endnu ikke ved, hvem den nye professor bliver.

De eksisterende forskningsprojekter bliver udbygget og de nye starter op, når det nye trykkammerkompleks på Rigshospitalet er klar til brug i 2022.

 

Om det nye trykkammer på Rigshospitalet (FAKTA)

Trykkammeret i kælderen på Rigshospitalet er det mest benyttede i Norden med cirka 5000 behandlinger årligt, hvoraf 500 er akutte, og antallet af patienter stiger.

Det kommende trykkammer øger behandlingskapaciteten med dens rum- og sektionsopdeling, hvor både akutte patienter og patienter i forløb kan behandles samtidigt i forskellige trykkammersektioner.

Behandlingen af akutte patienter bliver optimeret. Det kommende trykkammer har brede døre, hvor de store intensivsenge kan komme igennem. Den akutte patient kan derfor blive i sin intensivseng, og undgår at blive flyttet over på en mindre transportseng. Det sparer dyrebar tid i akutte situationer og er mere sikkert for patienten. Det vil samtidig skabe optimale forhold og muligheder for at udføre mere ny forskning og kliniske undersøgelser.

I et nyt trykkammer venter der patienterne i forløb en mere behagelig og mere individualiseret behandlingsoplevelse. Større rum, mere plads, stole der kan indstilles efter patientens behov og mulighed for individuel underholdning i form af video og musik eller radio, som kan sættes til. Der vil også være indbygget håndvask og toilet i kammersektionerne. Alt sammen forhold som vil gøre behandlingerne mere trygge for patienterne, der fremadrettet kan modtage uafbrudt behandling uden at bekymre sig om blandt andet toiletbesøg.

Det nye trykkammer skal efter planen indrettes i de lokaler, der ligger dør om dør med TraumeCentret og tæt på de intensive afsnit på Rigshospitalet og vil derfor have korte transportveje for akutte patienter. I tilgift giver den umiddelbare nærhed til centrale opgange på Rigshospitalet gode adgangsforhold for de ambulante patienter, som har deres gang i kammeret.

Det nye trykkammer forventes at være klar til brug i 2022. 

Læs nyheden om etableringen af det største trykkammer i Norden

Redaktør

Kommentarer 

Du skal være logget ind for at benytte denne funktionalitet.

Opret profil
RSS kommentarspor Tilmeld kommentarspor