- Små skvulp afløser første bølge

En mere udspekuleret virus end forventet. Overlæge i Infektionsmedicinsk Klinik, Åse Bengård Andersen gør foreløbig status for de første tre måneder med COVID-19.
Efter nogle hektiske måneder med mange smittede og indlagte med COVID-19 går det mod lysere tider.

- Situationen er meget mere overskuelig nu end for tre måneder siden. Vi udskriver flere patienter, end vi indlægger. Jeg krydser fingre for, at der ikke går så lang tid, før vi slet ikke har nogen intensivpatienter med COVID-19 tilbage på hospitalet.
Sådan siger ledende overlæge Åse Bengård Andersen fra Infektionsmedicinsk Klinik, som har været travlt beskæftiget med den nye coronavirus på Rigshospitalet, siden den for alvor gik i land i Danmark.

Stadig små skvulp forude

Åse Bengård Andersen advarer dog mod at tro, at smitten helt er forsvundet. I takt med at samfundet og grænserne åbner, er det naturligt at flere vil blive smittet. Men hun frygter ikke en 2. bølge af COVID-19, der er lige så slem som den første.

- Jeg håber og tror på, at der højst bliver tale om nogle små skvulp i løbet af efteråret. Vi er i dag klædt bedre på til at håndtere virusset. Vi har fået værdifuld praktisk erfaring med at håndtere mange smittede på én gang, vi ved hvor meget personale og fysisk plads, der skal til at løse opgaven. Og så har vi ikke mindst opbygget en rigtig stor testkapacitet, sige hun og fortsætter:

- Det gør os i stand til at sætte hurtigere ind med de nødvendig tiltag, så vi ikke bliver løbet over ende i næste fase af smitteudbruddet.

Derfor er det meget vigtigt, at podeteltene også fremadrettet er at finde på Rigshospitalet, mener hun.

- Teltene kommer nok til at blive stående, så længe vi ikke ved, hvor meget ny smitte åbningen af Danmark medfører, siger Åse Bengård Andersen.  

En udspekuleret virus

Selvom Åse Bengård Andersen er rutineret, når det kommer til infektionssygdomme, så har det overrasket hende, at COVID-19 på kort tid udviklede sig så alvorligt.

- Det er kommet bag på mig, at COVID-19 er så ’udspekuleret’ en virus, som den er. Det er ikke alle, der bliver lige syge af den. Nogle personer får kraftige symptomer, andre får ingen. Særligt det sidste gør, at den så effektivt har kunnet sprede sig i befolkningen, siger hun.

Også den måde, virus har angrebet patienterne på, har været overraskende, forklarer Åse Bengård Andersen:

- Det er måske forventeligt, at i forvejen svækkede mennesker, herunder de ældre, blev hårdt ramt. Men der var desværre også patienter, der hverken var gamle, overvægtige eller kendt med kroniske sygdomme, der bukkede under for COVID-19. Det viser, at vi endnu ikke forstår alt om denne virus, forklarer hun.

Håber på effektiv influenzavaccine

Forsøg med lægemidlet Remdesivir, der i Europa ledes af professor Jens Lundgren fra Rigshospitalet, ser ud til at have en positiv effekt som tidlig behandling af potentielt kritisk syge patienter med COVID-19.

Mens man venter på de endelige resultater af studiet, samt en endnu mere effektiv behandling eller måske ligefrem en egentlig vaccine mod COVID-19, så håber Åse Bengård Andersen, at dette års influenzavaccine bliver effektiv.

- Symptomerne på COVID-19 og almindelig influenza er ofte de samme. Hvis den influenzavaccine, der bliver givet bredt til befolkningen i efteråret, bliver rigtig effektiv, så kan vi forhåbentligt kontrollere og minimere influenzasmittespredning, og dermed lettere følge med i, hvordan COVID-19-situationen udvikler sig, siger hun.

Corona-podeklinik på ny adresse

Rigshospitalets testtelte på Blegdamsvej flyttede 30.maj til Henrik Harpestrengs Vej 7 bag det blå byggehegn. Samtidig skiftede de navn til ”Rigshospitalets Corona-podeklinik”.  Her modtages patienter, borgere og sundhedspersonale, som skal testet for coronavirus.

Læs om test af medarbejdere på intranettet - Corona.


Bevilling til flere behandlinger

Under coronaepidemien er antallet af operationer og ambulante besøg faldet markant. Region Hovedstaden  har 16.juni afsat 200 mio.kr. til at sætte skub i flere behandlinger, ved at give mulighed for at hospitalerne kan aftale frivilligt ekstraarbejde med medarbejderne. Konkret er der en plan for at få nedbragt ventetiderne for patienter med øjenlidelser og mave-tarm-sygdomme samt inden for ortopædkirurgien.


Plan klar til flere COVID-patienter

Antallet af patienter med COVID-19 på Rigshospitalet er for øjeblikket lavt. Men hvis situationen ændrer sig, er en detaljeret skaleringsplan klar. Den beskriver, hvordan der igen kan etableres ekstra pladser.


Redaktør