Godt nyt til par i fertilitetsbehandling

​Fertilitetsbehandling med nedfrosne æg giver ikke bedre chancer for graviditet end umiddelbar oplægning i en hormonstimuleret cyklus. Det viser et nyt studie fra Rigshospitalet og Hvidovre Hospital, og det er gode nyheder for par i fertilitetsbehandling

Vent...
460 kvinder har de sidste to år deltaget i et studie på Rigshospitalet og Hvidovre Hospital, der skulle afgøre, om flere blev gravide ved at få lagt nedfrosne befrugtede æg op i en normal menstruationscyklus sammenlignet med at få de kunstigt befrugtede æg sat op med det samme efter hormonstimulation.

Forskerne var på baggrund af andre mindre studier af den overbevisning, at nedfrysning af de befrugtede æg og udskydelse af oplægning til efter hormonstimulation var bedst, fordi de frygtede, at den hormonstimulerede cyklus ville påvirke livmoderslimhinden i en sådan grad, at chancerne for graviditet var mindre end, hvis man lagde æg op i en normal cyklus 1-2 måneder efter nedfrysning af det befrugtede æg.

Graviditetschancen er den samme uanset metoden

Konklusionen er i dag offentliggjort i en artikel i British Medical Journal; 

Graviditetschancen er fuldstændig de samme, uanset om man lægger de befrugtede æg tilbage med det samme, eller om man nedfryser dem og venter 1-2 måneder med oplægningen. 

Brug ikke nedfrysning, medmindre kvinden er i risiko for overstimulering

Derfor anbefaler forskerne ud fra studiet, at man fremover lægger befrugtede æg op med det samme, og dermed sparer kvinderne og de barnløse par for 1-2 måneders ekstra ventetid. 

Der er dog en enkelt undtagelse. Ca. 10 % af kvinderne i fertilitetsbehandling er i risiko for overstimulation. Hos disse giver det god mening at vente med ægoplægningen og bruge nedfrysningsmetoden. Undersøgelsen viste netop, at med den behandlingsstrategi for kvinderne i særlig risiko undgik samtlige 460 kvinder at blive overstimulerede. 

Overstimulation er nemlig den værste bivirkning ved fertilitetsbehandling. Hvis kvinderne bliver overstimulerede af hormonbehandlingen, kan de få væske i bughulen og på lungerne og i de sværeste tilfælde blodpropper. 

Alt dette vil vi gerne undgå, og samtidig sikre, at kvinderne har så gode graviditetschancer som muligt. Det forklarer professor Anja Pinborg fra Rigshospitalets Fertilitetsklinik, der har stået i spidsen for forskningsprojektet, der udgår fra både Rigshospitalet og Hvidovre Hospital.

- Studiet betyder, at vi nu med sindsro kan lægge æg tilbage med det samme i den hormonstimulerede cyklus. Samtidig ved vi nu takket være dette studie, at vi helt kan undgå overstimulation, hvis vi nedfryser de befrugtede æg for de kvinder, der har en særlig risiko for overstimulation. Vel at mærke uden at deres graviditetschancer forringes, og det er vi utroligt glade for, forklarer Anja Pinborg, 

Forskningen er udført af forskere fra Rigshospitalet og Hvidovre Hospital under ledelse af Anja Pinborg. Samarbejdspartnerne omfatter både fertilitetsklinikkerne på Herlev, Holbæk og Skive og europæiske samarbejdspartnere fra Malmø, Göteborg og Barcelona. 

Læge Sacha Stormlund forsvarede 26. Juni 2020 sin ph.d. på projektet. 

Redaktør

Kommentarer 

Du skal være logget ind for at benytte denne funktionalitet.

Opret profil
RSS kommentarspor Tilmeld kommentarspor