Flere børn og unge behandles for arveligt forhøjet kolesterol

Rigshospitalet oplever en kraftig stigning i børn henvist med arveligt forhøjet kolesterol, og mange bliver tidligt sat i kolesterolsænkende behandling for at forebygge sygdom senere i livet.
Vent...

Det har taget nogle år, men den forbedrede indsats for at opspore børn med arveligt forhøjet kolesterol (familiær hyperkolesterolæmi) i Danmark, kan nu mærkes på specialiserede børneafdelinger. Det fortæller overlæge Allan Lund fra BørneUngeAfdelingen og Center for Medfødte Stofskiftesygdomme. Rigshospitalet får henvist alle børn og unge fra Region Hovedstaden med familiær hyperkolesterolæmi, og over de seneste to år drejer det sig om ca. 100 patienter, som nu følges i klinikken. De fleste bliver sat i en form for kolesterolsænkende behandling. For ti år siden fik BørneUngeAfdelingen på Rigshospitalet kun henvist ganske få børn årligt og fulgte på et givet tidspunkt maks. 10 børn i klinikken. Der er derfor tale om noget, der ligner en tidobling.

- Det stigende antal henvisninger er et positivt tegn på, at vi i Danmark nu gør mere for at opspore familier og herunder børn med familiær hyperkolesterolæmi, som giver en kraftigt øget risiko åreforkalkning og kranspulsåresygdomme senere i livet. En tidlig ændring af livsstil og kost – og eventuel medicinsk kolesterolsænkende behandling – er afgørende for at forebygge tidlig død og følgesygdomme. Erfaringer fra udlandet viser, at det kan gøres meget effektivt, siger Allan Lund. 

Ny kvalitetsdatabase på vej

I løbet af efteråret går en ny dansk kvalitetsdatabase i luften, som har til formål at finde og følge de patienter, der har arvet en tendens til højt kolesterolniveau i blodet.  Fagfolkene bag har beskrevet området i en dokumentalistrapport, hvor det blandt andet fremgår, at risikoen for at få en blodprop i hjertets kranspulsårer er 13 gange så høj som baggrundsbefolkningen, hvis man har familiær hyperkolesterolæmi. I rapporten vurderer fagfolkene, at kun lidt under halvdelen af de personer, som er diagnosticeret med ”sikker og sandsynlig” familiær hyperkolesterolæmi, er i behandling med kolesterolsænkende medicin. Mange patienter opdages ganske enkelt ikke.

Estimatet er, at omkring 30.000 danskere har arveligt forhøjet kolesterol, og heraf er måske omkring 3.800 under 18 år.

- Vi kender kun en meget lille andel af disse børn endnu, men vi har en forventning og et håb om, at vi med den nationale indsats vil få henvist endnu flere børn og unge i de kommende år, siger Allan Lund.

Familieopsporing virker

Børnene bliver typisk henvist til fx Rigshospitalet på basis af den familieopsporing, som hovedsageligt foregår på sygehusenes specialiserede lipidklinikker. Hvis en mor eller far har familiær hyperkolesterolæmi, er der en risiko for, at børnene arver den genetiske disposition herfor, og det kan man med en genetisk test opspore allerede fra fødslen. Den genetiske udredning sker via genetisk rådgivning i et samarbejde med Klinisk Genetisk Klinik.

Allan Lund fortæller, at den faglige anbefaling er, at man kan påbegynde kolesterolsænkende behandling fra 5-årsalderen via kost og fra 8-årsalderen med medicin. Er kolesteroltallet særligt højt, og har barnet andre risikofaktorer, herunder en familiehistorie med tidlige dødsfald, kan man overveje at behandle med medicin tidligere end i 8-årsalderen. 

Der er stor aldersspredning på de børn, som bliver henvist til Rigshospitalet, og den yngste indtil nu er 1,5 år. Selvom det er meget tidligt at tænke på barnets kolesterolrisiko før 2-årsalderen, så er det vigtig viden at have med, mener Allan Lund. 

- Jeg synes, at vi skal gå rigtigt langt for at opspore familiær hyperkolesterolæmi, fordi vi kan hjælpe børnene ind i voksenalderen med en god prognose. Vi tilbyder familierne vejledning om omlægning af kosten og betydningen af en fysisk aktiv livsstil. Når de elementer er på plads, kan vi begynde at tale med familierne om, hvornår man evt. bør sætte yngre patienter i behandling med kolesterolsænkende midler, som generelt har meget få og begrænsede bivirkninger, siger Allan Lund. 

Han fremhæver, at den større opsporing af børn med familiær hyperkolesterolæmi også har medført en interesse i at afprøve ny medicin til børn med arveligt forhøjet kolesterol, og nogle af børnene i klinikken indgår i disse studier.


Redaktør

Kommentarer 

Du skal være logget ind for at benytte denne funktionalitet.

Opret profil
RSS kommentarspor Tilmeld kommentarspor