Tilfælde af HPV-relateret hoved-halskræft er steget markant

​Nyt publiceret forskningsprojekt fra Øre-næse-halskirurgisk og Audiologisk klinik på Rigshospitalet viser, at der sket en tredobling af forekomsten af HPV-relateret kræft i mundsvælget gennem de seneste 18 år i Østdanmark. 

Vent...

Forskningsprojektet, der netop er publiceret i European Journal of Cancer, har undersøgt forekomsten af HPV (human papillomavirus) i mundsvælgkræft hos patienter fra Sjælland, Bornholm, Grønland og Færøerne gennem en periode på 18 år.

Et af hovedresultaterne i studiet viser, at der sket en tredobling af HPV-forårsaget mundsvælgskræft i årene 2000 til 2017.

- Vi kan se, at antallet af patienter med kræft i svælget på grund af HPV er steget markant. Det vi har lavet, er en temmelig stor stikprøve dækkende halvdelen af Danmarks befolkning, og da vi ved, at der ikke er forskel på forekomst af hoved-halskræft i de to landsdele, kan resultaterne tolkes som, at HPV-relateret kræft i svælget er steget meget markant i hele Danmark, fortæller Christian von Buchwald, professor, overlæge og leder af forskningsprojektet, som kalder stigningen bekymrende:

- Danmark tilhører sammen med USA, Canada og de nordiske lande høj-risikolandene for HPV-forårsaget kræft i mandler og tungerod.

At HPV og ikke tobak er årsagen til den store stigning passer fint med at forskningsprojektet også viser, at antallet af ikke-rygere, som får denne kræftform, er stærkt stigende.

Ny patientgruppe: Patienterne bliver yngre og er ikke-rygere

Historisk har kræft i mund, svælg og mandler været forbundet med forbruget af alkohol og cigaretter.

- Tidligere var det typisk rygerne, der fik kræft i mundsvælget. Det er det ikke længere. Vi ser i højere grad, at det er mænd, som er ikke-rygere, der bliver ramt af denne kræftform. Vi ser også, at patienterne er yngre, end hvad vi så tidligere ligesom sygdommen ofte debuterer med en hård knude på hals, da metastasen viser sig tidligt, fortæller Christian Grønhøj, læge og PhD, som nyligt modtog Kræftens Bekæmpelses Juniorforskerpris 2020 og er en af forskerne bag studiet.

HPV er en seksuelt overført virus, som smitter ved seksuel kontakt via slimhinderne. Hvis man bliver smittet med en kræftfremkaldende HPV-virus tager det mange år, op til årtier, før virussen udvikler sig til kræft:

- HPV-relateret kræft i hoved-halsområdet har andre risikofaktorer end rygning og alkohol. Derfor er det vigtigt, at vi i højere grad er opmærksom på andre livsstilsfaktorer, når vi snakker om udredning og opmærksomhed på symptomer, siger Martin Zamani læge og førsteforfatter på den publicerede artikel, og uddyber:

- Vi skal også blive bedre til at svare på de spørgsmål, som kræftpatienten og dennes pårørende har, når de orienteres om at sygdommen skyldes en seksuelt overført virus, fordi det kan være meget tabubelagt.

Patienterne med HPV var smittet med en vaccinedækket HPV-type

Forskningsprojektet viser også, at 86 % af de patienter, der fik konstateret HPV-forårsaget kræft i svælget, var inficeret med HPV-type 16, og at yderligere 9% var HPV typer, som er dækket af vaccinationsprogrammet:

- Vi ved, at det tager mange år for HPV at udvikle sig til kræft, og resultaterne indikerer, at vaccinationen mod netop denne HPV-type, kan være afgørende for, at forekomsten af kræft i svælget vil kunne falde, hvis man vaccinere flere og bredere, siger Martin Zamani.

HPV-relateret kræft i svælget vil indenfor de kommende par år overgå forekomsten af HPV-relateret livmoderhalskræft, som er faldet efter indførslen af HPV-vaccination af piger. Drenge mellem 12 og 18 år kan nu også blive vaccineret mod HPV:

- Vaccinationsprogrammerne lover godt, om end vi først vil se effekten af dette om nogle årtier, forklarer Martin Zamani, og fortæller, at man i forskningen fremadrettet også vil kigge på udredningsmetoder for at kunne fange patienterne tidligere i sygdomsforløbet.


FAKTA FRA FORSKNINGSPROJEKTET

HPV+ patienter med mundsvælgkræft:

  • Tredobling i forekomsten af HPV-forårsaget mundsvælgskræft fra 0,9 per 100,000 indbyggere i år 2000 til 3,2 per 100,000 indbyggere i 2017.
  • Er typisk mænd, ikke-rygere, og yngre sammenlignet med de HPV-negative patienter, hvor kræften er forårsaget af tobak og alkohol
  • 95% af patienterne var inficeret med en HPV-type, som er dækket af HPV vaccinen.
  • HPV+ patienter debuterede oftest med en hævelse/knude på halsen og en lille svulst på den ene mandel eller i tungeroden. 

Relevante links

Forskningsartikel

Læs mere om vaccinationsprogrammet og HPV

Kontakt
Rigshospitalet
Kommunikationskonsulent Katrine Norborg
Telefon: 24 91 95 35
Mail: katrine.norborg@regionh.com

Redaktør

Kommentarer 

Du skal være logget ind for at benytte denne funktionalitet.

Opret profil
RSS kommentarspor Tilmeld kommentarspor