Rigshospitalet indvier ny Nordfløj

​Under overværelse af H.M. Dronningen blev den nye behandlingsbygning med næsten 200 enestuer og 33 moderne operationsstuer indviet 14. januar 2020.


Ved ankomsten til Nordfløjen blev HM Dronningen modtaget af regionsrådsformand Sophie Hæstorp Andersen og hospitalsdirektør Per Christiansen. Alma Nathalie Binger var blomsterpige. Fotos: Hasse Ferrold. 


​Rigshospitalets nye behandlingsbygning Nordfløjen blev tirsdag den 14. januar 2020 officielt indviet under overværelse af Hendes Majestæt Dronningen. Den nye lyse fløj på 54.700 m2 er indrettet efter patienters og pårørendes behov og indeholder blandt andet 196 enestuer og 33 højteknologiske operationsstuer.

Første spadestik til byggeriet blev taget i januar 2014. 

Her seks år senere er hospitalsdirektør for Rigshospitalet, Per Christiansen, stolt over resultatet:

- Efter en lang periode med planlægning, byggeri og senest et stort arbejde med at forvandle den tomme bygning til et topmoderne hospital er det en stor glæde at være med til at indvie den nye bygning, siger Per Christiansen.

Højt specialiserede operationer

Nordfløjen er indrettet til højt specialiserede operationer og behandling af mange forskellige typer af patienter – blandt andet patienter med:

  • hals-, modermærke-, bryst- eller hjernekræft. 
  • brandsår, samt patienter med behov for rekonstruktioner af huden. 
  • behov for operation af tænder, kæbe eller ansigt.
  • epilepsi og andre nervesygdomme.
  • behov for operation i knogler eller led.
  • behov for komplicerede øjenoperationer.
  • behov for øre-næse-halskirurgiske operationer.
  • kritiske hjerne- og nervesygdomme, der kræver intensiv overvågning og behandling døgnet rundt.

Hele Danmarks højt specialiserede hospital

Nordfløjen skal understøtte det eksisterende hospitals status som regionens og landets spydspids med ekspertfunktioner på næsten alle områder. Patienterne skal sikres den bedst mulige behandling og pleje – af højeste faglige kvalitet og af international standard, forklarer Regi-onsrådsformand Sophie Hæstorp Andersen (S): 
- Nordfløjen er med til at sikre, at Rigshospitalet også i fremtiden er hele Danmarks højt specialiserede hospital. Den nye fløj er første led i et løft af hele regionens tilbud til patienter, hvor de nye rammer ruster os til fremtidens krav til et moderne sundhedsvæsen til glæde for både patienter og pårørende, siger Sophie Hæstorp Andersen.


En af de nye enestuer blev præsenteret af ledende oversygeplejerske Tine Bloch Jensen fra Øre-næse-halskirurgisk og Audiologisk Klinik. 

Tiltrængt forbedring 

Nordfløjen er bygget som et zigzag med en central gang på tværs, der gør det nemt og hurtigt at komme rundt. Rummene er fleksible, så for eksempel en sengestue kan ændres til et behandlingsrum. Samtidig ligger sengestuerne i forlængelse af hinanden, så de kan bruges af forskellige afdelinger, hvis behovet opstår.  

For regionsrådsmedlem og formand for Nordfløjens politiske følgegruppe, Leila Lindén (S), markerer indvielsen en vigtig milepæl for Rigshospitalet:

- Med Nordfløjen giver vi patienter fra Region Hovedstaden og resten af landet de gode rammer, som de både fortjener og kan forvente af netop behandlingen på Rigshospitalet. Samtidig får vi et markant og smukt byggeri, der binder de eksisterende hospitalsbygninger fornemt sammen med både Fælledparken og omgivelserne på Østerbro, siger Leila Lindén.


HM Dronningen blev præsenteret for de markante kunstværker i Nordfløjen, blandt andet mosaiktrappen ”Til J.H.” af Erik A. Frandsen

Tjekker ind i ny fælles reception
Over 500 ambulante patienter vil på hverdage møde ind og registreres i den store fælles reception i Nordfløjens forhal.

Nordfløjen tages i brug af patienter den 8. marts 2020, hvor indlagte patienter flytter fra Rigshospitalets eksisterende bygninger på Blegdamsvej og over i den nye bygning. Cirka 1.500 medarbejdere fra 12 klinikker flytter med. 

Nordfløjen er finansieret af den såkaldte Kvalitetsfond, er den første behandlingsbygning af sin art, som indvies i Region Hovedstaden.

Læs mere om Nordfløjen i vedhæftede faktaark.


Redaktør