"Jeg er ikke dum, fordi jeg ikke ved alting, bare ny"

​​​Nye sygeplejersker på Neurointensiv starter de første tre måneder uden for vagtplanen, heraf en måned i intro-unit med plads til både teoretiske diskussioner og spørgsmål.

Alle nyansatte sygeplejersker på Neurointensivafsnit er siden august sidste år startet deres ansættelse i et tre-måneders introduktionsforløb.

 ”Det kan godt være overvældende at starte på et intensivafsnit og samtidig et afsnit som vores, hvor vi er så mange ansatte. Vi har startet intro-unit for at give de nye medarbejdere den bedst mulige start, både fagligt og socialt,” siger afdelingssygeplejerske Dorte Inekci.
Neurointensivafsnit har omkring 100 sygeplejersker og ansætter to nye medarbejdere hver måned. En stor del af dem er helt nyuddannede sygeplejersker eller sygeplejersker med få års erfaring. Dorte Inekcis vurdering er, at introunit er med til at fastholde de nyansatte, fordi de får en mere beskyttet start. 
”Ved at skabe optimale rammer for nyansatte, mener vi at tilgodese forskellige behov såsom trivsel i læringsforløb, grundlæggende sygepleje af et højt fagligt niveau og gradvis intensivere læring og tilgang af den mere komplekse sygepleje,” siger Dorte Inekci.  

Introduktion med systematisk undervisning  

Den nyansatte tæller ikke med i vagtplanen under introduktionsforløbet og følger en vejleder rundt på afsnittet. Den første måned får medarbejderen tildelt et sengenummer og følger sengen. 
Marie Louise Toft startede som sygeplejerske på Neurointensiv en måned inden intro-unit blev indført, men blev en del af intro-unit efter hendes første måned på afsnittet.
”I intro-unit sættes hver dag tid af til et teoretiske emne. Det gav en mere systematisk undervisning, end det der var mulighed for i den første måned, hvor jeg ikke var en del af intro-unit. Udover svar på mine egne spørgsmål lærte jeg også af de spørgsmål, de andre i intro-gruppen stillede.  Og så gik det op for mig, at alle vi nye havde spørgsmål. Jeg er ikke dum, fordi jeg ikke ved alting, bare ny,” siger Marie Louise Toft. 
I løbet af introen deltager de nyansatte i et refleksionsrum, hvor de sidder sammen med erfaren sygeplejerske og kan reflektere over de erfaringer, oplevelser, følelser de har haft. Det er et af de tiltag, de nye sygeplejersker på Neurointensivafsnit har været særlig glade for. 
”Ulempen ved at gå ved siden af andre nyansatte kan være, at man sammenligner sig og konkurrerer med hinanden. Men det emne gav refleksionsrummet os også mulighed for at tale om. Jeg oplevede, at vi støttede hinanden i introgruppen og derfor turde være sårbare overfor hinanden, ” siger Marie Louise Toft. 
Hun holder stadig kontakten med sin introgruppe, lang tid efter introduktionen er slut, og hverdagen på afsnittet er startet. 
Redaktør