Bakteriedræberen renser luften

Når en stue skal gøres rent – som i HELT RENT – kan man nulstille stuen for mikroorganismer. Her kommer Rhea Compact i brug. På få timer desinficerer den stuen, så den er klar til patienter.

Bakteriedræberen Rhea Compact gør med hjælp fra Serkan Kopmaz en patientstue klinisk ren på få timer.


Renlighed er altid centralt på et hospital. Indimellem er det dog nødvendigt, at der er mere end bare almindeligt rent.  Patienter, der har et svækket immunforsvar eller af anden årsag skal ligge i isolation har brug for, at de kan være på en stue med absolut minimal risiko for infektion.

Ind kommer et apparat, der ligner noget fra en rumfilm, men bruges til at rense et rum i ekstra høj grad med.

- Den desinficerer hele rummet, dræber ganske enkelt alt, hvad der er af bakterier med videre med en blanding af brintoverilte og pereddikesyre, fortæller Serkan Kopmaz, der er depotbestyrer i Rengøringsafdelingen på Glostrup.
Før Rhea Compact sættes i aktion, skal der gøre almindeligt rent i stuen. Men stadig nok lidt mere rent end i et almindeligt hjem.

- Først tager man gardiner ned og sender dem til vask. Alt inventar og udstyr på stuen gøres grundigt rent, fortæller Serkan Kopmaz.

Låger og skuffer efterlader han åbne, og der gives besked til maskinhuset på hospitalet om at deaktivere brandfølere i rummet, så de ikke aktiveres af maskinen.

Frem med den store rulle tape

Dernæst ifører Serkan Kopmaz sig såkaldte værnemidler; overtrækskittel og handsker, der skal sikre, at han ikke selv forurener stuen. Derefter finder han så den store rulle tape frem og går ind i rummet for at lukke alle udsugninger og andet til, hvor der kan trænge luft ind.

Derefter rulles Rhea Compact ind. Serkan Kopmaz opmåler, hvor mange kubikmeter, rummet er, inden han sætter maskinen i gang med et par tryk på displayet. Så går han ud, taper døren til og sætter et ”Adgang forbudt”-skilt på døren, mens maskinen myrder mikroorganismer med en usynlig tåge.

Bagefter tager han igen værnemidler på, går ind i rummet og tjekker to gange nogle værdier på et måleapparat. Lever tallene op til kravene, kan rummet frigives til en ny patient.

Rhea Compact bruger cirka tre timer på at desinficere en almindelig patientstue. Apparatet kan rengøre op til et 300 kubikmeter stort rum, cirka i omegnen af tre klasseværelser.


Redaktør