En helt ny undersøgelse fra Rigshospitalet viser, at ikke kun danske piger, men piger i hele verden går tidligere og tidligere i pubertet.
At danske piger går i puberteten tidligere end hidtil, har man vist i mange forskellige forskningsstudier. Forskningen viste, at i 1991 var pigerne omkring 11 år, da de gik i puberteten, og i 2005 var pigerne knap 10 år.
Disse opsigtsvækkende fund fra Danmark er nu bekræftet med den nye undersøgelse fra Rigshospitalet, der også gælder resten af verden.
Mere end 1500 videnskabelige artikler er blevet gennemgået og metaanalyseret, og på baggrund af denne analyse har forskerne på Rigshospitalet med Camilla Eckert-Lind i spidsen kunnet konkludere, at alderen for pigers pubertetsstart i hele verden er faldet med 0,33 pr 10 år fra 1977 frem til nu.
Artiklen er offentliggjort 10. februar i det fornemme videnskabelige tidsskrift ”JAMA Pediatrics”.
Årsagen til den tidligere pubertetsstart er ikke entydig, forklarer førsteforfatter og forsker ved Afdeling for Vækst og Reproduktion Camilla Eckert-Lind:
- Vi ved ikke, hvorfor piger starter med at gå i pubertet tidligere end hidtil. Vi har en mistanke om, at stigende fedme og udsættelse for hormonforstyrrende stoffer i miljøet spiller en stor rolle, men vi kan ikke bevise sammenhænge direkte.
Professor Anders Juul, som står bag undersøgelsen, finder resultaterne bekymrende, og understreger, at der er brug for yderligere forskning for at få afklaret, om der er grund til at redefinere både pubertetsbegrebet, og hvornår et barn betegnes som værende i ’tidlig pubertet’.
Anders Juul forklarer
- Det er bekymrende, at kønsmodningen af vores børn sker tidligere og tidligere, uden vi kender årsagen. Og det har den praktiske konsekvens, at vi er nødt til at redefinere, hvad der er normalt.
- I dag undersøger vi piger med pubertetstegn før 8-årsalderen med hormontestning og MR-skanning af hovedet for at udelukke sygdom. Men grænsen på 8 bør rykkes nedad set i lyset af vores nuværende viden og forskning og den nye undersøgelse, understreger han.
- Vi har stærkt brug for en ny undersøgelse for at fastlægge nedre grænse for normal pubertet i 2020 hos danske piger – og dermed hvilke piger, der skal undersøges, og hvilke der blot er raske tidlige modnere”, slutter Anders Juul.