Intensivt-krævende COVID-19-ramte kom lettere gennem efteråret

​Bedre behandling giver kortere ophold for COVID-19-patienter på intensiv. Det viser erfaringer fra de danske intensivafdelinger, der sammenligner patienternes sygdomsforløb i foråret og i efteråret


COVID-19-smitten plager stadig Danmark, men der er et lille lys i mørket, når det handler om patienter indlagt med Sars-CoV-2 på intensivafdelingerne på de danske hospitaler. Blandt andet er bedre behandling med til at forkorte opholdet på intensiv, viser opdaterede tal fra Dansk Intensiv COVID-19-rapport, der netop er udgivet af alle danske intensivafdelinger og Dansk Intensiv Database.

Fra 19. maj og frem til 15. november blev der nemlig indlagt færre patienter på intensivafdelingerne i forhold til forårets første coronabølge. I foråret blev op mod 18 % af alle indlagte med COVID-19 overført til intensivbehandling. Det tal var i efteråret reduceret til under 10 %.

Rapporten viser samtidig, at intensivpatienter i efteråret kom bedre igennem deres sygdomsforløb end i foråret. Det forklarer intensivlæge Nicolai Haase fra Rigshospitalet, der har taget initiativ til opgørelsen.

-  Det vigtigste, vi kan se i undersøgelsen, er, at færre smittede med COVID-19 får behov for indlæggelse på en intensivafdeling, at vi behandler færre med respirator og dialyse, og at indlæggelsestiden er lidt kortere. Desværre er dødeligheden blandt vores patienter fortsat høj, siger han.

Bedre medicinsk behandling

De forkortede ophold kan blandt andet tilskrives bedre medicinsk behandling tidligt i sygdomsforløbet med blandt andet Remdesivir, binyrebarkhormon og mere avanceret iltbehandling samt bedre varetagelse af svært syge patienter på de almindelige hospitalsafdelinger.

Det tilsammen kan have betydning for, at den gennemsnitlige indlæggelsestid på intensivafdeling i efteråret er reduceret fra 13 til 10 dage. 

Intensiv overlæge på Aarhus Universitets Hospital Steffen Christensen, der er formand for Dansk Intensiv Database, glæder sig over indsamlingen af de nye data. 

- Det er vigtig viden nu, hvor vi oplever 2. bølge af pandemien med stor smitte i samfundet. Den gode nyhed er, at vi kan behandle flere intensivpatienter med de ressourcer, vi har til rådighed. Desværre ændrer det ikke på, at vi er udfordret allerede på nuværende tidspunkt og kæmper med at udvide antallet af intensivsenge, så vi fortsat kan hjælpe alle alvorligt syge danskere, siger han.

Intensivkapacitet er en flaskehals

Tallene fra databasen viser desuden, at seks ud af 10 patienter i efteråret blev behandlet i respirator i gennemsnitligt 12 dage. Til sammenligning blev otte ud af 10 patienter i foråret behandlet i respirator i gennemsnitligt 13 dage.

Samtidig er andelen af patienter, som behandles med dialyse faldet markant fra hver fjerde til hver tiende intensivpatient. Derudover bliver meget få patienter nu behandlet ved hjælp af en såkaldt ECMO-maskine, der ilter blodet udenom lungerne, mens de heler op.

- Intensivkapacitet er en af flaskehalsene for behandling af patienter med COVID-19 i sundhedsvæsenet. Derfor er det vigtigt at følge ressourceforbrug og behandlingsresultater på intensivafdelingerne, siger intensivlæge Nicolai Haase fra Rigshospitalet.

Link til rapporten

Link til tidligere artikelRedaktør