Potentiel coronamedicin: Dansk forsker i spidsen for ny global indsats

Professor Jens Lundgren skal stå i spidsen for en kæmpestor, global indsats, der skal afprøve op til 45 typer medicin udviklet særligt mod COVID-19. Forsøgene er drevet fra de amerikanske institutioner NIH og NIAID.
Vent...

Jens Lundgren 708x379.jpg

Den globale coronapandemi udvikler sig stadig mange steder verden over, og der er i høj grad brug for nye, bedre behandlinger til de mennesker, der bliver smittet. Det er håbet, at en ny global indsats med navnet ACTIV-3 kan føre til netop det.

Kliniske forsøg med mange forskellige lægemidler mod coronavirus er det centrale i indsatsen. Hele projektet er en del af den amerikanske regerings gigantiske forskningsindsats til bekæmpelse af COVID-19 med navnet ”Operation Warp Speed”. Professor Jens Lundgren fra Infektionsmedicinsk Klinik på Rigshospitalet og Københavns Universitet er globalt ansvarlig for de mange kliniske forsøg.

- Jeg er blevet hovedansvarlig for, at forsøgsprotokollen blev udviklet, at selve eksperimentet udføres på en ordentlig og forsvarlig måde, og at vi får dokumenteret og rapporteret det, vi finder frem til. Vi samarbejder med 450 hospitaler på samtlige kontinenter og forventer at skulle involvere over 10.000 patienter, så det er noget af en indsats, vi er gået i gang med, siger Jens Lundgren.

Specifikt udviklet mod corona

Normalt afprøver forskningsgrupper ét lægemiddel i et klinisk forsøg. Men ACTIV-3 er en platform, hvor forskerne skal afprøve mange forskellige lægemidlers effekt på patienter, der er indlagt på hospitalet med COVID-19. Når et lægemiddel ikke viser foreløbige tegn på aktivitet eller har begrænsende bivirkninger, så bliver undersøgelserne af det pågældende middel droppet, mens undersøgelserne fortsætter for andre midler, der også undersøges. Designet muliggør også, at kontrolgruppen for forskellige lægemidler deles. Derved kan forskerne accelerere udforskningen af mange lægemidler på en gang.

- Førhen har vi testet lægemidler, der allerede var udviklet til andre sygdomme. På den måde kan man sige, at vi har taget dem ned fra hylden for at se, om de kunne virke. Men i dette tiltag skal vi afprøve en masse forskellige præparater, der er specifikt udviklet mod coronavirus. Derfor er vores forhåbninger større denne gang, forklarer Jens Lundgren.

Nogle af de første præparater, som forskerne går i gang med at teste, er såkaldte monoklonale antistoffer. Dem har forskerne valgt at teste blandt andet fordi, det var den type lægemiddel, der viste sig at virke mod ebola.

Potentiel afklaring i oktober

- Når en patient på et af vores samarbejdende hospitaler har indvilget i at deltage i forsøget, trækker hospitalet lod om, hvorvidt personen skal have et aktivt stof eller placebo-medicin. Derefter følger og overvåger de patienten nøje de næste tre måneder for at finde ud af, hvordan medicinen virkede, siger Jens Lundgren.

Han fortæller, at de allerede er gået i gang med forsøgene for det første produkt, og at de forventer at have foreløbige resultater i september. Hvis de er gode, vil de fortsætte og forhåbentlig finde endelig afklaring i løbet af oktober eller november. Udforskningen af mindst tre andre lægemidler påbegyndes i september.  

Læs mere om ACTIV-3 hos NIH

Kontakt


Professor Jens Lundgren

+45 3545 5763

jens.lundgren@regionh.dk


Redaktør

Kommentarer 

Du skal være logget ind for at benytte denne funktionalitet.

Opret profil
RSS kommentarspor Tilmeld kommentarspor