Se video fra pressemødet.
Med Sundhedsstyrelsens nye beslutning om at ændre kriterier for podning for coronavirus, så også patienter med milde symptomer på coronavirus skal testes, er der brug for, at hospitalerne poder endnu flere patienter.
I Region Hovedstaden er en række hospitaler i gang med at udvide kapaciteten markant, så de så hurtigt som muligt kan leve op til de nye retningslinjer.
På Rigshospitalet har Infektionsmedicinsk Klinik siden 13. marts modtaget patienter til podning i et særligt podningstelt. Det har nu fået selskab af endnu et telt, der åbner fredag den 3. april med endnu flere såkaldte podestationer.
- Indtil nu har vi podet cirka 3.500 patienter, og i de her dage poder vi cirka 100 - 150 patienter om dagen. Nu udvider vi åbningstiden, så vi kan tage imod patienter fra kl. 8.30 til 22.30, samtidig med at vi åbner endnu et telt. På den måde forventer jeg, at vi snart bliver i stand til at pode 6-700 patienter om dagen. De seneste dage har vi fået så mange henvisninger, at vi ikke har været i stand til at indkalde alle indenfor de 24 timer efter henvisningen som er vores mål. Vi arbejder hårdt for at vi når det mål igen så hurtigt som muligt, siger ledende overlæge Åse Bengård Andersen.
De to telte bliver bemandet med en blanding af personale fra Infektionsmedicinsk Klinik og afdelinger fra andre dele af hospitalet. I alt 36 ansatte kommer til at arbejde i podeteltet hvert døgn – derudover hjælper læger med at vurdere patienter, som er syge, og vagter og guider bidrager til at logistikken fungerer.
- Vi har fået utrolig stor opbakning til den nye opgave fra hele hospitalet, både når det gælder bemandingen og alle de nye forhold, som er kommet på plads på meget kort tid. Vi får for eksempel hjælp fra sekretærer og øjenlæger fra Øjenklinikken og personale fra Tand-Mund- og Kæbekirurgisk Klinik, siger Åse Bengård Andersen.
Fokus på sikkerhed
De praktiske forhold omkring de nye telte bliver løbende optimeret:
- Lige nu er vi ved at få bedre belysning nu hvor vi holder åbent hele aftenen. Vi justerer også løbende så sikkerheden for både patienter og pårørende bliver ved at være god: Vi vil gerne have så mange patienter igennem som muligt, men samtidig skal der være god afstand mellem de besøgende, og sikkerheden for personalet skal være så høj som muligt, understreger Åse Bengård Andersen.
Tester personale fra plejesektor
I denne uge har Infektionsmedicinsk Afdeling testet mange medarbejdere fra plejesektoren.
- Det er en meget vigtig opgave at teste de ansatte fra kommunerne, som er tæt på ældre, der er en særlig sårbar gruppe, siger Åse Bengård Andersen.
Antallet af henvisninger til podning er allerede steget, efter de nye retningslinjer blev meldt ud onsdag aften.
Bemanding af test-teltene planlægges foreløbig frem til og med maj måned.