I en artikel i Politiken den 16. september 2019 med overskriften; ’Barnløse får ikke den bedste medicin’ hævder speciallæge i gynækologi og obstetrik Morten Hedegaard, at Letrozol bør anvendes til alle kvinder i fertilitetsbehandling, fordi han mener at det vil øge deres graviditetschancer med 60 %.
Dette er langt fra korrekt, ifølge lægelig leder af Fertilitetsklinikken, professor Anja Pinborg, der her forklarer, hvilken medicin man bruger til barnløse, samt hvorfor det ikke er er den bedste behandling, at anvende Letrozol til alle barnløse.
Professor og lægelig leder af Fertilitetsklinikken Anja Pinborg forklarer:
- Vi laver over 25.000 fertilitetsbehandlinger i Danmark, og heraf udgør inseminationer ca. halvdelen. Det er først og fremmest vigtigt at slå fast, at Letrozol kun kan anvendes til hormonstimulation i forbindelse med inseminationsbehandling. Ved IVF-behandling (reagensglasbefrugtning) er det nødvendigt at anvende andre præparater til hormonstimulation, som giver langt flere æg.
- Ydermere har Letrozol kun vist sig at være mere effektiv end Clomifen i forhold til patienter med manglende eller sjælden ægløsning (anovultation), og kun til de patienter som har PCOS (polycystisk ovariesyndrom).
- Til denne lille gruppe af patienter er der i hht. en Cochrane analyse 40-60 % bedre effekt. Dvs. der er tale om en meget lille gruppe patienter, hvor behandlingen kun har det formål at frembringe en ægløsning (monoovulation) før en insemination. Disse kvinder udgør ca. 10 % af alle inseminationsbehandlinger, og udgør kun ca 5% af samtlige patienter i fertilitetsbehandling.
- En oversigtsartikel fra 2019 viser netop, at til patienter med uforklaret barnløshed, som udgør den største gruppe patienter, der insemieres, virker vores gamle og godkendte præparat Clomifen lige så godt som Letrozol.
- Når Morten Hedegård i Politiken citeres for, at stort set ingen kvinder i fertilitetsbehandling får den optimale behandling, er det en helt urimelig påstand, som har vakt en del røre i fertilitetskredse. Letrozol kan kun anvendes til en meget lille gruppe patienter.
- Letrozol er nu indført i de europæiske og amerikanske guidelines som 1. valg til behandling af hormonstimulation til kvinder med PCOS, som skal insemineres. De danske læger har tøvet, fordi præparatet i en undersøgelse for år tilbage blev forbundet med øget risiko for misdannelser hos børnene. Dette har i senere studie vist sig ikke at være rigtigt At påstå at vi bare kan anvende Letrozol, og at det skulle have bedre effekt på alle kvinder, der skal insemineres, er ikke korrekt, og må udelukkende bero på nogle erfaringer Morten Hedegård har gjort sig i sin egen klinik.
- Morten Hedegårds påstande i Politiken har været med til at gøre en lang række patienter unødigt bekymrede, og det er vi rigtig kede af, og vi føler derfor behov for at præcisere dette.
- Letrozol ikke godkendt til hormonstimulation i Danmark. Men vi arbejder lige nu på at få det indskrevet i de danske guidelines så hurtigt som muligt, så vi kan tage det i brug til den lille gruppe patienter med PCOS, som kan få gavn af det