Hjernekræftbehandling overhaler kræftpakkekrav

Neurokirurgisk Klinik er taget af Rigshospitalets kræftpakkeovervågning og har over det sidste år skruet tempoet så højt op, at langt de fleste patienter opereres for hjernekæft inden for 7 dage – i stedet for målsætningen på 14 dage.

Vent...

​På knap et år har Neurokirurgisk Klinik vendt de røde tal til grønne og lever nu fuldt ud op til Rigshospitalets målsætning for hjernekræft-pakkeforløb. Her ser man på den samlede tid fra henvisning til pakkeforløb til behandlingsstart. 

Neurokirurgisk Klinik har igennem mange år levet op til de lovmæssige maksimale ventetider for hjernekræftpatienter, men har været på Rigshospitalets kræftpakkeovervågning, hvor ambitionen er at overholde standardforløbstiderne i kræftpakkerne for 82 procent af patienterne. Neurokirurgisk Klinik har det sidste halve år overholdt tiderne i 94 procent af forløbene. Faktisk modtager langt de fleste patienter med hjernekræft en langt hurtigere behandling, end de egentlig har krav på. 

Kræftforløb på 7 dage

I kræftpakkeforløb er målet, at der højst må gå 14 dage fra patientens første besøg i ambulatoriet, til operationen har fundet sted. Neurokirurgisk Klinik har i langt de fleste tilfælde lykkedes at forkorte det forløb til 7 dage. 

Det skyldes, ifølge klinikchef Morten Ziebell, at alle medarbejder i klinikken, også de der ikke er involveret i hjernekræftoperationer, har været indstillet på at prioritere indsatsen. 

”Alle medarbejdere i klinikken har accepteret, at vi har en høj prioritering af patienter med hjernekræft. Det har til tider betydet nedprioritering af andre patientgrupper, eksempelvis ved at udskyde planlagte ikke-akutte operationer til fordel for en patient med hjernekræft. Det har der været forståelse for – også blandt de patienter, der bliver udskudt, fordi forklaringen er fulgt med. Så vi skylder også en stor tak til patienterne og deres pårørende for forståelsen af vores prioritering,” siger Morten Ziebell. 

Systematisk arbejde hele klinikken rundt

Udover prioriteringen i hele klinikken, skyldes den positive udvikling et systematisk arbejde med kræftforløbene, der starter hos sekretærerne. 

”Lige så snart kræftpatienten dukker op i systemet, sørger vores sekretærer for at gøre læger og sygeplejersker opmærksomme på patienten, og give patienten en tid. Ud over sekretærerne, gennemgår de visiterende overlæger de ny-henviste hver dag, og ikke kun en enkelt eller 2 dage om ugen, så patienterne bliver henvist til forundersøgelse hurtigst muligt. Derudover har vi også lavet en lokal gennemgang af forløbskoderne som følger patienterne gennem pakkeforløbet i SP, så de sættes tidssvarende korrekt, men arbejdet har også krævet etablering af et tæt samarbejde med henvisende afdelinger,” fortæller Morten Ziebell.

Klinikken har indført et fast-track-forløb, hvor patienten bliver forberedt til operationen samme dag, som han har en tid i ambulatoriet. 

”Vi har dedikeret to operationslejer til kræftpatienter. Det vil sige, at de kun kan bookes til andre type operationer to dage i forvejen. Til trods for det oplever vi ikke, at operationslejerne står tomme, men det betyder selvfølgelig, at nogen patienter møder ind til en operation med kort varsel.” 

”Sidst men ikke mindst har vores samarbejdspartnere i Diagnostisk Center, der leverer skanninger, Neuroanæstesiologisk Klinik, der står for bedøvelse og overvågning under operationerne, og Neurologisk Klinik, der sender henvisninger, alle været indstillet på at levere ekstra for, at vi kunnet leve op til kravene i kræftpakkerne,” siger klinikchef Morten Ziebell.

Rettesnor ikke rettighed

Overholdes af kræftpakkerne er et af Rigshospitalets must-win-battles, der er indsatser hospitalet skal lykkedes med i 2019. Rigshospitalets målsætning er at overholde standardforløbstiderne i kræftpakkerne i 82 % af tilfældene. Forløbstiderne er ikke en patientrettighed, men en rettesnor med anbefalede forløbstider. 

Redaktør

Kommentarer 

Du skal være logget ind for at benytte denne funktionalitet.

Opret profil
RSS kommentarspor Tilmeld kommentarspor