Grønt projekt: Medicinsk udstyr sendes til genanvendelse

​Rigshospitalet indsamler i en testperiode medicinsk engangsudstyr i plast, som efterfølgende sendes til genanvendelse på Teknologisk Institut.

Hospitaler bruger hver dag store mængder medicinsk engangsudstyr. En del af udstyret er lavet af plasttypen blød PVC, som i dag skal sendes til deponi og ikke kan indgå i den almindelige affaldssortering eller genanvendes. 


Det er anæstesimasker som disse, der skal genanvendes i projektet. 

Men det skal et projekt på Rigshospitalet i Glostrup forsøge at lave om på, skriver Teknologisk Institut på sin hjemmeside. I en testperiode over to måneder vil anæstesimasker, der blandt andet bruges i forbindelse med operationer, blive indsamlet.

Stor succes

De brugte masker sendes til Teknologisk Institut, der fjerner blødgørere og andre tilsætningsstoffer gennem kemisk oprensning og sterilisation af plasten.


Specialeansvarlig anæstesisygeplejerske Mette Skriver har taget initiativ til indsamlingen af brugte anæstesimasker.

- Indsamlingen har været en stor succes blandt hospitalspersonalet, og det har åbnet øjnene for, hvordan vi kan genbruge plastik, både i vores arbejde og derhjemme. Vores sorteringssystem er meget nemt, og det er skønt, at de brugte masker på sigt kan komme patienterne til gavn igen, siger Mette Skriver, specialeansvarlig anæstesisygeplejerske på Neuroanæstesiologisk Klinik på Rigshospitalet i Glostrup, der er initiativtager til indsamlingen.

Brugte masker skal blive til nyt plastik

Indsamlingsprojektet blev for nyligt præsenteret på en konference for anæstesisygeplejesker fra hele landet. Her vandt Mette Skriver prisen for bedste indlæg. Nu indstilles hun til Region Hovedstadens Miljøpris for sit arbejde.

Målet med projektet er at skabe et cirkulært kredsløb for genanvendelse af medicinsk engangsudstyr således, at det kan blive til nye plastprodukter.

Redaktør