Første leveroperation med robot i Danmark

Rigshospitalet har for første gang brugt robotkirurgi til at fjerne kræft i leveren. Metoden giver bedre overblik og manøvrerum end traditionel kikkertoperation. Håbet er, at robotterne på sigt kan tilbydes til mindst halvdelen af patienter, der i dag får foretaget åben leverkirurgi.


Som de første i Danmark har kirurger på Rigshospitalet opereret i en lever ved hjælp af robotkirurgi. Fire patienter med kræft i leveren har indtil videre med succes fået fjernet den syge del af leveren med denne metode.

- Vi har en klar teori om, at vi med robotten kan se kræftsvulster i leveren endnu bedre end ved en traditionel kikkertoperation. Det giver os en øget mulighed for at fjerne det syge område i leveren, så præcist som overhovedet muligt, siger professor, dr. med. Lars Bo Svendsen fra Kirurgisk Gastroenterologisk Klinik.

I modsætning til kikkertkirurgi, hvor en assistent styrer kameraet inde i bughulen på patienten, har kirurgen med robotten fuld kontrol over kameraet, der kan sættes fuldstændig stille i operationsfeltet. Robottens kamera giver samtidig kirurgen et forstørret tredimensionelt billede at arbejde udfra, hvor billedet med kikkert er todimensionelt.

- Med kikkert er det lidt ligesom at bakke i en bil med en trailer på. Når du drejer til venstre, så går traileren til højre og omvendt. Kikkertoperation stiller derfor store krav til kirurgens rumfornemmelse. Med robotten er det ligesom at have fingrene inde i maven på patienten. Det føles mere naturligt og giver bedre, hurtigere og mere præcise operationer, siger leverkirurg og overlæge Peter Nørgaard Larsen fra Kirurgisk Gastroenterologisk Klinik, der foretog den første leveroperation med robot.

Muligt paradigmeskifte

Rigshospitalet foretager op mod 400 operationer årligt, hvor dele af leveren fjernes. 15-20 procent af disse bliver lavet som kikkertoperation. Resten foregår som åben kirurgi.

Både kikkertoperation og robotkirurgi har fordele for patienten sammenlignet med åben kirurgi. Begge indgreb er mere skånsomme for patienten, da risikoen for brok og infektioner efter operation mindskes. Dermed kan patienten komme hurtigere hjem efterfølgende – ofte dagen efter indgrebet. Robotten har yderligere den fordel, at den er nemmere og mere behagelig for kirurgen at betjene over timelange operationer. Robotarmene styres, mens kirurgen sidder ned, hvor kikkertoperationer oftest foregår stående i til tider akavede stillinger.
   
- Det vil desuden blive betydeligt nemmere at uddanne kirurger til robotkirurgi end til traditionel kikkertkirurgi, blandt andet på grund af af bedre simulationsmuligheder og dermed mulighed for udarbejdelse af standardiserede undervisningsprogrammer, siger Lars Bo Svendsen.

De positive erfaringer med robotkirurgiske indgreb kan derfor indvarsle et paradigmeskifte i den måde, man behandler kræft i leveren på i fremtiden, mener Peter Nørgaard Larsen.

- Når vi får flere opdaterede robotter at arbejde med, kan vi ’over night’ udfase det antal kikkertoperationer, vi laver i dag og erstatte dem med robotkirurgi. Det er vores håb, at vi på sigt kan komme helt op på at udføre 50 procent af alle disse leveroperationer med robot, siger han og fortsætter:

- Vi er netop nu på en frontlinje, når det handler om robotkirurgi. Vi skal løbende udvikle vores kompetencer indenfor området og uddanne flere kirurger i at betjene robotterne, så vi hele tiden er i stand til at tilbyde patienterne den bedste og mest skånsomme behandling. Redaktør