Voksne kan også vugges til ro

​En vuggestol får urolige patienter til at slappe af på Intensiv-Terapi Klinik.


Gitte Meldgaard Nielsen bruger vuggestolen til at få urolige patienter til at slappe af.


Den ligner et avanceret 1. klasses flysæde, og den opfører sig som en gyngestol – men nej, det er ikke en rekvisit fra en eksklusiv hotelspa ved Østersøen eller en luksusliner på krydstogt, selv om den er lavet af et firma, der kalder sig Wellness Nordic.

Stolen, der blidt vugger dens passager og spiller specialkomponeret musik, er derimod et behandlingsmiddel til urolige, såkaldt delirøse patienter på Intensiv-Terapi Klinik på Rigshospitalet, Blegdamsvej.

- Den er oprindelig lavet fordi, man opdagede, at urolige patienter ofte faldt til ro, mens de lå og vuggede i loftsliften, når de skulle flyttes ind og ud af sengen, fortæller Gitte Meldgaard Nielsen, der er sygeplejerske på Intensiv-Terapi Klinik og bruger stolen til patienter stort set hver eneste vagt.

Folk, der er delirøse er i en forvirret, sløret tilstand.

- De kan være urolige, spjætte, vende og dreje sig, ikke finde hoved og hale i om det er dag eller nat. I værste fald kan de finde på at hive tuber og slanger ud, fortæller Gitte Meldgaard Nielsen.

Blid vuggen og tung dyne

Når man sætter sig i stolen, glider den langsomt tilbage til næsten liggende, mens den blidt vugger frem og tilbage. På siden er der monteret vinger, som skærmer og en speciallavet tung dyne holder én på plads. Det lyder afslappende – og dét er det også, kan IndenRigs forsikre om.

- Jeg er da heller ikke i tvivl om, at den har en gavnlig effekt for nogle grupper af patienter. Jeg har selv set masser af folk falde til ro i den, men det er ikke alle, den virker på, siger Gitte Meldgaard Nielsen, der har oplevet masser af kolleger med rynkede øjenbryn, når hun har fortalt om stolen.

- Mange siger: ”Kan det nu også passe?”, men de bliver overbevist, når de ser den i funktion, siger sygeplejersken.

Sammen med en kollega er hun ved at starte et forskningsprojekt, der skal undersøge stolens virkninger. Derfor samarbejder de med kolleger på hospitaler i Esbjerg, Odense og Aarhus om at skaffe data og erfaringer med at vugge voksne og håber på at vide mere til næste sommer.

- Vi vil gerne kunne dokumentere effekten af den. Vi kan se, at den virker i nogle tilfælde og andre ikke, men vi vil gerne vide mere om, hvor længe den effekt virker og hvorfor, siger Gitte Meldgaard Nielsen.


Redaktør