Syge hospitalskitler sys om til bæredygtige muleposer

​Kasserede uniformer fra Rigshospitalet bliver genanvendt, syet om til muleposer og solgt. Pengene fra salget går til syge børn og kvinder på kanten af arbejdsmarkedet.
Vent...

I stedet for at ende i flammerne i forbrændingsanlæggets ovne, får kasserede kitler og linned fra Rigshospitalet fremover nyt liv. Som en del af et nyt bæredygtigt projekt bliver uniformer, der ellers var kasseret, syet om til muleposer og efterfølgende solgt på Rigshospitalet.

Projektet er sat i gang af Servicecentret på Rigshospitalet for at sikre en bæredygtig måde at håndtere kasserede uniformer, hospitalskitler og sengelinned. Det sker også for at være på forkant med nye regler fra EU-kommissionen. Fra den 1. januar 2025 skal alt tekstilaffald separeres fra øvrigt affald med henblik på genanvendelse, forklarer Christina Sommerdal, der er logistikkonsulent i Servicecentret.

- I Servicecenteret arbejder vi hele tiden med at finde nye og grønnere måder til at håndtere de tonsvis af forskellige typer affald, der hvert år bliver produceret på Rigshospitalet. Vi kan naturligvis ikke omdanne alle gamle kitler til muleposer i fremtiden. Men med projektet samler vi rigtig gode og brugbare erfaringer til, hvordan vi imødekommer de kommende krav fra EU. Vigtigst af alt støtter vi nogle gode formål, siger Christina Sommerdal.   

Hjælp til børn med Cystisk Fibrose

Hvert år bliver 15.000-18.000 uniformsdele fra Rigshospitalet kasseret. Det er for eksempel kitler, t-shirts, bukser mv., der på grund af slitage er hullet, plettet eller har store revner.  Én kittel kan blive til to muleposer, mens ét par bukser sys om til én mulepose.  

Hospitalet donerer en del af salget til patientgrupper med børn og unge. Børn med Cystisk Fibrose modtager den første donation, og pengene går til Rigshospitalets Cystisk Fibrose-skole, der ruster børnene til at leve med den arvelige, kroniske lungesygdom.


Et kinderæg af gode formål 

Servicecentret har udviklet de bæredygtige muleposer i samarbejde med linned-leverandøren Berendsen og den socialøkonomiske virksomhed, I Tråd Med Verden, der syer poserne. Virksomheden skaber via sy-og designværksteder i hovedstadsområdet jobmuligheder, netværk og livskvalitet for kvinder, som har mistet fodfæste på arbejdsmarkedet. 

- Projektet er noget nær det perfekte kinderæg. Det tjener nemlig tre gode formål: Vi genbruger tekstiler til gavn for miljøet, vi donerer penge til patienter, og vi hjælper ikke mindst kvinder tilbage på arbejdsmarkedet, siger Christina Sommerdal.

Salget af poserne blev skudt i gang i Rigshospitalets forhal på Kulturnatten fredag den 11. oktober. Efterfølgende bliver poserne solgt til patienter, pårørende og ansatte på hospitalet i Cafe Arcaden. Prisen for en mulepose er 150 kroner – 100 kroner går til I Tråd Med Verden, mens 50 kroner altså doneres til syge børn.

Se TV2 Lorrys indslag om projektetRedaktør

Kommentarer 

Du skal være logget ind for at benytte denne funktionalitet.

Opret profil
RSS kommentarspor Tilmeld kommentarspor