Lyden af røde blodlegemer giver millionbevilling

​EU-bevilling på 75 mio. kr. baner vejen for banebrydende, dansk 3D skanningsteknik med ultralyd af røde blodlegemer i realtid.


​Et forskerhold fra Københavns Universitet (KU), Danmarks Teknikske Universitet (DTU) og Rigshospitalet har netop modtaget det eftertragtede ERC Synergy Grant, der kun tildeles excellente tværdisciplinære forskningsprojekter med stor synergi.

  
Røde blodlegemer er omdrejningspunktet for en banebrydende, ny skanningsteknik, der er på vej fra et tværdisciplinært forskerhold fra Rigshospitalet, DTU og KU. Metoden går ud på at lave 3D ultralydsbilleder i høj opløsning og i realtid. Det vil sige, at man følger røde blodlegemer live, mens de bevæger sig rundt i kapillærerne – de mindste blodkar i kroppen, så der hurtigt kan laves et meget højopløseligt billede af alle blodkar i kroppen i 3D. Typisk laves undersøgelser på disse fine blodkar med kontrastvæske, som set i forhold til ultralyd er en besværlig og langsommelig proces, der tager op til 10 minutter. Den nye metode vil kunne vise billederne umiddelbart, mens lægen skanner, flere tusinde gange hurtigere end med benyttelse af kontrastvæsker. Ultralyd har også den fordel, at der ikke er nogen kendte bivirkninger, og at den derfor kan anvendes på alle og af flere omgange.

- Vi tager hul på et helt nyt kapitel, når vi i løbet af de kommende år vil udvikle og afprøve denne teknik, super resolution imaging. Teknikken har potentiale til at blive et paradigmeskifte, ikke mindst i kræftdiagnostikken, siger professor Michael Bachmann Nielsen, Radiologisk Klinik på Rigshospitalet.

- Teknikken bliver et vigtigt redskab, dels i forhold til at følge effekten af kemobehandling, og om kræftceller går til grunde, og dels til at stille kræftdiagnoser, man ikke tidligere har kunnet vise ved skanninger. Metoden har også spændende perspektiver i forhold til at undersøge for skader på organer, fx tidlig opsporing af diabetes, hvor vi meget tidligt kan se om der sker noget med karrene i nyrerne, som på sigt kan føre til nyresvigt”, siger Michael Bachmann Nielsen.

Bevillingen er på omkring 75 mio. kr. og kommer i kølvandet på 15 års tværgående forskning med gode resultater – også med fokus på at udvikle skanningsteknikker. Forskningen foregår i et tæt samarbejde mellem DTU, KU og Rigshospitalet, og har stor synergi, fordi holdet har samlet eksperter i transducers, signalbearbejdning og klinisk radiologi. Forskerholdet tæller ud over Charlotte Mehlin Sørensen og Michael Bachmann Nielsen også professor Jørgen Arendt Jensen og professor Erik Vilain Thomsen, begge fra DTU Sundhedsteknologi.


Redaktør