Gigtforsker på Rigshospitalet Lene Terslev får overrakt pris af H.M. Dronningen

​Dronning Ingrids Forskerpris går i år til overlæge, ph.d. Lene Terslev, Videncenter for Reumatologi og Rygsygdomme på Rigshospitalet. Lene Terslev får prisen for sin mangeårige forskning i ultralydsscanning – et område, som har haft afgørende betydning for nogle af de seneste årtiers største gennembrud i behandlingen af en række gigtsygdomme.

Vent...

H.M Dronningen overrakte i anledning af Den Internationale Gigtdag Dronning Ingrids Forskerpris til overlæge ph.d. Lene Terslev for dennes mangeårige forskning i ultralydsscanning. Fra venstre Ulrik Bülow, formand for Gigtforeningen, Karen Søgaard, formand for Gigtforeningens Forskningsråd, Lene Terslev, overlæge, ph.d., H.M. Dronningen, Mette Bryde Lind, direktør i Gigtforeningen. Foto: Kim Dahl, Effectphoto / Gigtforeningen

Lene Terslev har i en årrække forsket i anvendelsen af ultralydsscanning som hjælp til at diagnosticere, overvåge og fastsætte prognoser for mennesker med inflammatoriske gigtsygdomme.  

'Netop udviklingen af den moderne billeddiagnostik har haft afgørende betydning for det paradigmeskift, der gennem de seneste årtier er sket inden for behandlingen af leddegigt og andre autoimmune gigtsygdomme,' sagde professor Karen Søgaard, formand for Gigtforeningens Forskningsråd, ved overrækkelsen.

Ultralydsscanning har gjort det muligt at afsløre forandringer i leddene allerede tidligt i sygdomsforløbet. Dermed har lægerne mulighed for at sætte så tidligt ind med intensiv behandling, at ledbetændelsen kan bremses, inden den forårsager varige skader.

Selv siger Lene Terslev om prisen:

- Jeg er utrolig glad og meget stolt. Det er en dejlig anerkendelse af det arbejde, jeg har lavet de sidste tyve år, og som er virkelig spændende. Overlappet mellem den kliniske forskning og hverdagen med patienterne er utroligt givende. Ultralydsscanningen har været med til at optimere diagnostikken af gigtsygdomme, og kan nu også være afgørende for justeringen af behandling af patienterne i deres sygdomsforløb. Det har betydning for de mange mennesker, der lever med gigtsygdomme, og det er dejligt, at den værdi bliver set, siger overlæge Lene Terslev.

Central for udvikling og implementering af ultralydsscanningen

Lene Terslev skrev sin ph.d.-afhandling om brug af Doppler-ultralyd som metode til at opspore og måle inflammation ved leddegigt. Hun beskrives af fagfæller som en af de centrale personer inden for udviklingen og implementeringen af ultralydsscanning i Danmark og resten af Skandinavien. 

Dialogen med patienterne har afgørende betydning for de problemstillinger, Lene Terslev beskæftiger sig med i sin forskning. Det er her, hun får indblik i, hvad der optager patienterne og hvilke udfordringer, de kæmper med. Hun deler sin store viden med både danske og udenlandske læger, som hun oplærer i ultralydsscanning, ligesom hun har været vejleder for adskillige yngre læger, medicin- og ph.d.-studerende.

'En af dem fortæller om Lene Terslev, at hun er lidt som en mor. Han siger: Hun ønsker virkelig det bedste for dig, og hun er meget generøs i forhold til at dele ud af sin enorme viden og introducere dig i sit omfattende netværk,' sagde Karen Søgaard i sin tale.

Ære og 100.000 kr. til forskning

Det er Gigtforeningen, der har indstiftet Dronning Ingrids Forskerpris. Den uddeles hvert år i forbindelse med den Internationale Gigtdag den 12. oktober til en markant profil inden for dansk gigtforskning. Med æren følger 100.000 kr. til forskning.

Redaktør

Kommentarer 

Du skal være logget ind for at benytte denne funktionalitet.

Opret profil
RSS kommentarspor Tilmeld kommentarspor