Chip og pude advarer hjertepatienter, før de får symptomer

​Patienter med hjertesvigt kan undgå indlæggelser og forværring af sygdommen med ny teknologi. En pude giver lægerne direkte besked om patientens tilstand.


Chippen lægges ind i lungens pulsåre via lysken. Når patienten derhjemme lægger sig på den tilhørende pude, udveksler den radiobølger med chippen og kan sende data til lægerne om hjertets tilstand.


En chip lagt ind i lungens pulsåre og en pude med hjem. Mere skal der ikke til, for at en række patienter med hjertesvigt kan undgå symptomer og indlæggelser. Som de første i Skandinavien bruger Hjertemedicinsk Klinik på Rigshospitalet en metode, hvor patienten hver morgen lægger sig på puden, hvorefter præcise målinger af hjertets tilstand tikker ind hos lægerne. 


”Før har vi først kunnet handle, når patienten henvendte sig med symptomer. Nu kan vi fange forværringer hos patienten to uger, før symptomerne viser sig, og fire uger før de ellers ville være blevet indlagt”, fortæller overlæge Kasper Rossing.

Når lægerne opdager forværringer, ringer de til patienten for at justere mængderne af medicin. Det giver omkring 40 procent færre indlæggelser hos hjertesvigtpatienter med en Cardio-MEMS og betyder, at patienterne oftere skal ændre deres dosis medicin, så den hele tiden passer til, hvordan sygdommen udvikler sig.

”Ud over færre symptomer og færre indlæggelser giver det også patienterne en tryghed at vide, at vi holder øje med dem dagligt. Jeg kan for eksempel sætte systemet til at sende mig en alarm, så jeg kan reagere, hver gang en patient overskrider en grænseværdi. Hos de dårligste patienter giver det også mulighed for at følge med i, hvornår en hjertetransplantation kommer på tale,” siger Kasper Rossing. 
 

Fakta om hjertesvigt

  • Hjertesvigt er en tilstand, hvor hjertets pumpefunktion er nedsat.
  • Det anslås, at mellem 50.000 og 100.000 danskere lever med hjertesvigt. Cardio-MEMS er indtil videre et tilbud til en lille gruppe patienter, der er hårdt ramt af sygdommen. Igangværende forsøg skal vise, om en større gruppe patienter vil have gavn af målemetoden.
  • I Danmark indlægges flere end 10.000 med hjertesvigt hvert år.

Fakta om Cardio-MEMS

  • Det tager omkring en time at lægge chippen ind i lungepulsåren via lysken.
  • Den fungerer uden batteri og holder livet ud. Når patienten lægger sig på den tilhørende pude, måler den trykket i lungekredsløbet ved at udveksle radiobølger med chippen.


Redaktør