28-årig får talentpris for sin forskning i hjerter

​Hans forskning har været med til at ændre behandlingen af hjertesyge danskere, og nu har den også sikret ham Lundbeckfondens Talentpris. Jawad Haider Butt fra Hjertemedicinsk Klinik drømmer om at lede forskning, der vil få mennesker med hjertesvigt til at leve længere.


Han behøver ikke mange timers søvn, og en stor del af hans fritid går med at forske. Det er nok en del af forklaringen på, at 28-årige Jawad Haider Butt fra Hjertemedicinsk Klinik på Rigshospitalet allerede har opnået så store resultater, at han får Lundbeckfondens Talentpris.

Det unge talent har allerede et års klinisk erfaring som hjertelæge, har udgivet et godt stykke over 20 videnskabelige artikler og er lige nu i turnus på Herlev Hospital, imens han skriver ph.d. ved Hjertemedicinsk Klinik på Rigshospitalet.

’Han spås en fremtid som førende dansk hjertelæge og international hjerteforsker’, lyder en af begrundelserne fra Lundbeckfonden. Spørger man Jawad Haider Butt selv, er drømmen at gøre en forskel for hjertesvigtpatienter.

- Jeg vil gerne lave studier, som er med til at forbedre behandlingen, så patienterne kan leve længere, blive indlagt færre gange og få bedre livskvalitet. Hvis jeg skal drømme stort, skal min forskning være med til at ændre guidelines, siger Jawad Haider Butt, der som led i sin ph.d. skal arbejde for en af de helt store læremestre inden for forskning i hjertesvigt, John McMurray i Glasgow.

Skotten har blandt andet ledet et stort studie, der viser, at hjertesvigtpatienter lever længere og er indlagt færre gange på grund af deres hjertesvigt, hvis de får en bestemt type diabetesmedicin.

- Han skal lære mig at lave store, kliniske studier med mange patienter fra mange lande. Jeg elsker at forske ved at se på store mængder data om patienter i registre og lave hypoteser, som så kan afprøves i kliniske forsøg, siger Jawad Haider Butt, der allerede har opnået resultater med sin registerbaserede forskning i atrieflimren ved Hjertemedicinsk Klinik på Rigshospitalets Center for Hjerte-, Kar-, Lunge- og Infektionssygdomme.

I registrene fandt han nemlig noget interessant ved patienter med flimren i hjertets forkamre – atrieflimren.

- Det har længe været kendt, at der er øget risiko for at få blodpropper i hjernen, hvis man har atrieflimren. Derfor får patienterne blodfortyndende medicin. Men der findes også patienter, hvor atrieflimren opstår efter et kirurgisk indgreb. Her har lægerne ment, at det var forbigående og ikke skulle behandles. Jeg kunne dog se på data, at de kirurgiske patienter med atrieflimren har lige så stor risiko for at få blodpropper i hjernen som andre med atrieflimren. Den opdagelse er forskere nu i gang med at undersøge i kliniske studier, og kirurger og medicinere drøfter, om – og hvornår – de kirurgiske patienter skal have blodfortyndende medicin mod atrieflimren. Man er også begyndt at nævne det i internationale guidelines, så det er stort, siger Jawad Haider Butt og fremhæver det helt særlige forskningsmiljø i Hjertemedicinsk Klinik.

- Vi sidder en masse ph.d.-studerende sammen og kan give hinanden ideer og sparring. Afdelingen er meget produktiv, og jeg har haft virkelig dygtige vejledere i professor Lars Køber og afdelingslæge Emil Fosbøl. Det giver lysten til at forske – også en masse ulønnede timer i fritiden, fordi det simpelthen bare er sjovt, siger Jawad Haider Butt.

Selvom 150.000 kroner af prisen på 500.000 er en personlig hæderspris, skal pengene hverken bruges til det nært forestående bryllup eller det nyerhvervede rækkehus i Albertslund.

De skal alle bruges til forskning.


Redaktør