
Bøgeskoven lyser grønt fra tapetet på endevæggen, duften af kaffe breder sig, og patienter i hverdagstøj kan tale i sofaen, læse magasiner i en liggestol eller arbejde på deres bærbare ved et af vinduesbordene med udsigt over København.
Det nyindrettede rum på 14. sal i Hjertemedicinsk Klinik, Rigshospitalet, skal gøre hospitalsopholdet mere behageligt for patienter, der skal have undersøgt hjertets kransårer eller lavet en ballonudvidelse.
Fra indlæggelse til ambulant behandling
Begge dele gøres ved at føre et tyndt plastikrør ind gennem armen, mens patienten er vågen. Patienten opholder sig i HjerteLoungen før og efter indgrebet.
- Måden, vi undersøger og behandler mange hjertepatienter på, har ændret sig væsentligt på få år. Patienterne opholder sig meget kortere tid på hospitalet, og ofte skal de hjem igen samme dag. Derfor har vi nu indrettet os med lokaler, der passer bedre til patienternes behov, fortæller klinikchef Søren Boesgaard fra Hjertemedicinsk Klinik på Rigshospitalet.
- De fleste patienter vil helst være derhjemme, hvis de har det godt. Tidligere fik man en seng og var indlagt i flere dage for at få lavet de indgreb og undersøgelser, som man i dag kan klare på en dag. Det giver god mening, at patienterne kan få lov at beholde deres eget tøj på det meste af tiden og slappe af i loungen i timerne før og efter indgrebet, siger Søren Boesgaard.
Patienter kan tale sammen
Den nye lounge er en del af projektet Værdibaseret Sundhed, som handler om at indrette sig efter patientens ønsker og behov frem for hospitalets. Det betyder også, at hvis patientens behov ændrer sig, er afdelingen fleksibel, fortæller ledende oversygeplejerske Pernille Preisler.
- Nogle vil måske gerne have et privat sted at hvile sig før indgrebet, hvis de kommer rejsende hertil. Så får de en seng på en stue. På den måde kan vi tilpasse det til den enkelte patients behov, siger Pernille Preisler og nævner en anden fordel ved loungen:
- Patienterne kan tale med hinanden og de pårørende, og personalet har nu mulighed og faciliteter til at målrette fælles undervisningsseancer i HjerteLoungen. Det er også trygt for patienter, der venter på at komme til undersøgelse eller operation, at de kan se andre patienter, der komme tilbage til loungen efter indgrebet og har det godt.

Et kig ind i fremtidens hospital
Konceptet findes også i byer som London og Liverpool, ligesom ansatte på Rigshospitalet har været i Holland for at se og høre om HjerteLoungen og lære af erfaringerne her.
Og perspektiverne er store, hvis man spørger Søren Boesgaard:
- Der er ingen tvivl om, at det er trendsættende, men det er også en tidssvarende måde at indrette sådan en afdeling på. På den måde gør vi os samtidig erfaringer med nogle af de tendenser, der vil præge måden at bygge hospitaler på i fremtiden.