Forsker fra Center for Gravide med Diabetes får pris for innovativ forskning

Line Hjort fra Center for Gravide med Diabetes på Rigshospitalet har modtaget ’Scientist Award’ af Danish Diabetes Academy for sin forskning i epigenetik og graviditetsdiabetes.

Vent...

Line Hjort er postdoc i Obstetrisk Kliniks Center for Gravide med Diabetes i Juliane Marie Centret på Rigshospitalet. Hun har gennem sin forskning bl.a. fundet, at børn af danske mødre med graviditetsdiabetes har 76 steder i deres DNA, hvor epigenetikken er anderledes end hos børn af raske mødre.

Line Hjort har nået så store resultater, at hun i år er udvalgt som modtager af Danish Diabetes Academys Scientist Award. Prisen gives for “exellent, innovativ og passioneret forskning”, og modtageren skal være ung og have vist stort potentiale for at blive en verdensklasse-forsker.   

Line Hjort, fotograferet af Ida Schmidt

Målet er en diabetes screening af nyfødte

For Line Hjort er det ultimative mål at finde en metode, så man allerede ved hælprøven lige efter fødslen kan finde de børn, der er i særlig risiko for at få diabetes. Omdrejningspunktet for hendes forskning er epigenetik – dvs. molekylære modifikationer på DNA’et, som er med til at regulere, hvilke gener, der kommer til udtryk. Og Line har allerede været ophavskvinde til store forskningsresultater på området i relation til graviditetsdiabetes. 

I sit ph.d.-studie fandt hun, at børn af danske mødre med graviditetsdiabetes har 76 steder i deres DNA, hvor epigenetikken er anderledes end hos børn af raske mødre.  

Målet er, at denne viden vil kunne bruges til at finde børn med stor risiko for diabetes meget tidligt, helst lige efter fødslen, så man kan forebygge/behandle bedst muligt. Dette skal hun arbejde videre med de næste år på hendes postdoc projekt, under ledelse af Prof. og overlæge Peter Damm. Det næste skridt er at få viden om, hvordan epigenetikken er hos andre end de danske børn, og derfor er hun nu i gang med at undersøge DNA fra børn og kvinder i Tanzania, EU og Australien. Faktisk har hun som den første, sammen med australske kolleger, fået lov til at studere ændringer i DNA fra aboriginals, Australiens oprindelige folk. 

Tidlig forebyggelse er afgørende for børnene

Et andet forskningsresultat, som Line Hjort har gjort er at kunne vise, at døtre af kvinder med diabetes har kortere teleomerer end andre piger. 

Line Hjort er blevet meget rost for sit fund, men selv siger hun beskedent ”Det er et skridt på vejen til at finde ud af, hvorfor børn af gravide med diabetes har en 8 gange højere risiko end andre for at få diabetes type 2.”

Og ikke bare er deres risiko høj. Diabeten rammes også tidligt, allerede i 20’erne. Og tegnene er synlige endnu før: På Rigshospitalet, under ledelse af professor Allan Vaag, og postdoc Louise Groth Grunnet, har Line Hjort været med til at undersøge 1200 danske børn af mødre med og uden graviditetsdiabetes, da børnene var i alderen 9 til 16 år. Her fandt de, at børnene af mødre med graviditetsdiabetes allerede på det tidspunkt havde øget insulinresistens, var mere overvægtige, og at pigerne gik tidligere i pubertet. 

- Det viser, at en tidlig forebyggelse er afgørende for, at disse børn ikke skal udvikle metaboliske sygdomme, og kunne vi finde dem allerede ved hælskanningen, ville meget være nået, siger Line Hjort. 

Prisen blev uddelt ved Danish Diabetes Academys årsdag den 12. november.

For yderligere information, og evt. interview kontakt


Redaktør

Kommentarer 

Du skal være logget ind for at benytte denne funktionalitet.

Opret profil
RSS kommentarspor Tilmeld kommentarspor