Tusinder af prøver blæses af sted i det skjulte

​Gemt mellem lofter og vægge og på tværs af etager sender rørpostsystemet på Blegdamsvej tusindvis af prøver til bioanalytikerne på 1. sal.Fra Blodprøvetagningen til Klinisk Biokemisk Afdeling går der under tre minutter med rørposten, viser en tur med et GoPro-kamera. 


- Svup!

Hvad der mest af alt ligner et elskab på en væg i blodprøvetagningen i stueetagen på Blegdamsvej suger en gennemsigtig patron fuld af små blodfyldte prøverør op og skyder det op mod loftet gennem røret på en rejse på nogle hundrede meter. 

Få minutter senere er patronen fremme hos bioanalytikerne på 1. sal, hvor en robot piller låget af den og ud fra de farvede låg og stregkoderne på rørene fordeler prøverne, så de havner det rigtige sted.

Rigshospitalet har haft et rørpostsystem i årevis, og det behandler hvert eneste år mange tusinde forsendelser lige fra blodprøver til vævsprøver, som udtages under operation.

- Prøverne kommer så til os og bliver sorteret af robotten og stillet i bakker, der hentes af bioanalytikerne. Prøverne bringes til analyseinstrumenterne med efterfølgende analyse og elektronisk svarafgivelse, fortæller Anne Gunde Ditlefsen, der er afdelingsbioanalytiker. 

Det kan og skal gå hurtigt: Afdelingerne skal bruge svarene for at afgøre, hvilken behandling patienten skal have. 

En god investering

Der findes lige nu fem stationer, hvorfra rørpost kan sendes, men her i marts måned udvides systemet, så der fremover vil være yderligere syv stationer, og de nuværende 750 meter rørpostrørsystem udvides til mere end det dobbelte. 

Prisen for et rørpostsystem er lidt af et kompliceret regnestykke, men en station koster typisk 26.000, mens rørene koster cirka 840 kroner pr. meter – oven i kommer så udgifter til sporskifter, rørbøjninger, blæser med mere. Men det er en god investering, siger chefbioanalytiker Lone Christiansen.

- Rørpostsystemet sparer en masse manuelt arbejde og transporttid rundt, og bioanalytikernes tid bruges bedre. I forhold til gevinsten er det ikke særlig dyrt, mener Lone Christiansen, der peger på et ekstra gode ved rørpost.

- Der spares ret meget ventetid på elevatorerne ved, at prøver ikke skal fragtes rundt. Vi håber det ender med, at der kommer en station på hver eneste etage, siger Lone Christiansen.Redaktør