Få inspiration til leg med børn og unge

​Ny online portal samler ideer til, hvordan du kan bruge leg aktivt i behandling af børn og unge på hospitalet.
Vidste du, at det er muligt at spille bordtennis eller dart, selvom man ligger i en hospitalsseng? Kunne det være noget med en rask vandkamp på stuen ved hjælp af et plastikdrop, der er lavet om til en vandpistol? Eller hvad med at tage patienten med ud på en drømmerejse?

Personale, der arbejder med børn og unge, bruger ofte leg til at lette og afmystificere stikprocedurer, scanninger, genoptræning og anden behandling – så børn, unge og deres familier hjælpes bedre igennem forløb på hospitalet. Alle kan nyde godt af de mange idéer, der findes rundt omkring i huset. Rigshospitalet har derfor lanceret den nye digitale portal, Playpedia.dk, hvor det er muligt for sundhedspersonale at hente inspiration fra hinanden til legeaktiviteter.

Begræns utryghed og stress

- Børn bliver ved med at lege, selvom de er syge eller indlagt på hospitalet. Deres naturlige lyst til leg kan bruges, når de skal undersøges eller behandles. Når du for eksempel viser et treårigt barn, hvordan du giver en bamse en indsprøjtning, før barnet selv skal stikkes, så afdramatiserer du noget, der ellers kunne skabe utryghed og stress hos barnet. På den måde giver du barnet plads til at være barn i en hospitalsvirkelighed. Vi vil gerne bygge videre på den gode praksis, der allerede findes, og skabe bedre rammer for en legende tilgang til patienterne, siger Elisabeth Ginsberg, Leder for Strategi og Innovation i BørneRiget – Rigshospitalets kommende hospital for børn, unge og fødende. 

Ambitionen om at bruge legen endnu mere aktivt end i dag er ét af de bærende principper i BørneRiget. På Playpedia.dk findes eksempler på spil og legende tilgange, der kan bruges både i første møde med barnet, under forberedelserne til en procedure og i forbindelse med hospitalsopholdet generelt. Portalen er intuitiv at finde rundt i, og indholdet er søgbart i forhold til, hvilke situationer og alderstrin legen passer til.

Vi skal være førende indenfor leg og sundhed

De forskellige lege- og aktivitetseksempler er samlet ind på tværs af hospitalet fra forskellige faggrupper, der alle er i kontakt med børn og unge i deres arbejde; sygeplejersker, læger, bioanalytikere, radiografer, pædagoger, psykologer, portører osv. 

- Vi vil gerne samle viden og eksempler fra praksis om legens mulige helbredende effekt på tværs af Rigshospitalet. Det er i dag et underbelyst område på verdensplan, men vi har set, at man på Rigshospitalet er gode til det. Derfor håber vi, at portalen kan være startskuddet til, at vi her på stedet bliver skoledannende indenfor leg og sundhed i en hospitalskontekst, forklarer Elisabeth Ginsberg. 

Det er meningen, at brugerne af portalen løbende tilføjer nye eksempler på leg, så portalen holdes opdateret med de bedste aktiviteter til forskellige aldersgrupper. 
PlayPedia er offentligt tilgængelig og tænkt som et tiltag til videndeling på tværs af hospitaler. 

Redaktør