20 mill. norske forskningskroner til Rigshospitalet

​Historisk investering i nordisk børnekræftforskning. NordForsk, den norske Kreftforening og Norges forskningsåd, har valgt at satse stort på et nordisk forskningssamarbejde om persontilpasset behandling af børn og unge med kræft.

Vent...

NordForsk har i slutningen af 2018 bevilliget 30 millioner norske kroner til tre nordiske forskningsprojekter, som skal hjælpe børn med kræft til at få hurtigere adgang til de nyeste behandlingsmetoder og en individuelt tilpasset behandlingsplan og medicin. To af de tre projekter er forankret på Rigshospitalet og ledes af henholdsvis overlæge Thomas Leth Frandsen (Nordic ALL STAR – projektet) og overlæge og leder af forsøgsenheden ’Ny medicin til Børn med Kræft’, Karsten Nysom, (NOPHOmatch-projektet).

De to projekter på Rigshospitalet har fokus på henholdsvis at undersøge senfølger og bivirkninger til kræftbehandling af børn og unge i Norden (Nordic ALL STAR) og at give flere nordiske børn med uhelbredelig kræft adgang til nye forsøgsbehandlinger (NOPHOmatch-projektet) 

Projekterne vil styrke behandlingen og opfølgningen af børn og unge, som har fået kræft, og vil skabe endnu større muligheder for persontilpasset behandling af børn med kræft i fremtiden.  Projekterne vil samtidig sikre, at de børn og unge, som får tilbagefald, får mange flere muligheder for at deltage i kliniske forsøg, hvor man afprøver ny medicin og nye behandlingsformer. 

”Jeg er veldig spent på å følge med på disse prosjektene, både fordi de er gode i seg selv, men også fordi de kan bidra til å bane vei for mer samarbeid om klinisk forskning i Norden”, siger Norges helse- og omsorgsminister, Bent Høie til nordforsk.org. 


Hver for sig har de nordiske lande for få patienter til at gennemføre relevante kliniske forsøg, men sammen er Norge, Sverige, Finland og Danmark store nok til at kunne måle sig med andre, større europæiske lande, og kan dermed bidrage til forskningen på lige fod med disse. Målet er, at man med disse projekter kan være med til at promovere den nordiske region som en attraktiv partner for klinisk forskning i børn med kræft, forklarer de involverede fra Rigshospitalet, Thomas Leth Frandsen og Karsten Nysom, som glæder sig til at komme i gang med projekterne og det nordiske samarbejde herom. 

Fakta om de to projekter, som Rigshospitalet står for: 

”Nordic ALLSTAR” (projektleder Thomas Frandsen)

- Et projekt, der skal undersøge den reelle ”omkostning” for den enkelte færdigbehandlede patient. Hvordan oplever patienterne livet efter behandlingen og kan vi ud fra genetiske analyser af deres DNA forudsige, hvilke problemer de får efter endt behandling. Faste kontroller, genetiske analyser, et omfattende testprogram samt spørgeskemaer skal sikre en bred viden og på sigt muligheden for at forudsige og forebygge senfølger efter behandling af akut leukæmi. 

”NOPHOmatch” (projektleder Karsten Nysom)

- Et projekt med to dele, der skal give nordiske børn med kræft bedre adgang til personlig medicin: 

  • Del 1) Etablering af ugentlige videomøder for alle nordiske læger, som behandler børn med tilbagefald (recidiv) af kræft. Vi vil dele erfaringer og sikre, at hver patient bliver foreslået den mest relevante behandling og indsamle ny viden om, hvordan dette samarbejde forbedrer behandlingen af hvert enkelt barn

  • Del 2) Åbning af to store europæiske kliniske forsøg, hver med flere forskellige nye målrettede lægemidler, for nordiske børn med tilbagefald af kræft. 

Projektets mål er, på lang sigt, at ingen nordiske børn dør af kræft. 

Læs den norske nyhed på nordforsk.org’s hjemmeside


Redaktør

Kommentarer 

Du skal være logget ind for at benytte denne funktionalitet.

Opret profil
RSS kommentarspor Tilmeld kommentarspor