Patienter i eget hjem tørster for længe før operation

Ortopædkirurgiske patienter tørster for længe før en operation, hvis de overnatter derhjemme, viser undersøgelse fra HovedOrtoCentret.


I planlægningen af dagens operationspatienter er Monica og hendes kolleger opmærksomme på, om patienterne har fået tilstrækkeligt med væske. 


Selvom det er rart at sove i sin egen seng, kan der være visse fordele for patienter, som overnatter på et hospital før en operation. En undersøgelse blandt ortopædkirurgiske patienter viser nemlig, at patienter i eget hjem tørster uhensigtsmæssigt længe før en operation, når man sammenligner med de indlagte patienter. Bag undersøgelsen står tre kliniske sygeplejespecialister: projektansvarlig Monica Kegel Dalsgaard og Lars Holm fra Anæstesi- og operationsklinikken og Alice Slot fra Ortopædkirurgisk Klinik.

For at undgå, at mad eller væske kommer ned i lungerne under indledningen af anæstesien, anbefaler Dansk Anæstesiologisk Selskab, at patienterne skal faste seks timer før operation, og at de ikke må få væske de sidste to timer før en operation. Men samtidig er det vigtigt for patienternes velbefindende, at de ikke faster og – vigtigst – ikke tørster længere end højst nødvendigt. Undersøgelsen viste, at patienter, som sov hjemme, i gennemsnit tørstede godt 5,5 timer før en operation, hvilket er 2,5 timer længere end nødvendigt. De indlagte patienter tørstede i gennemsnit tre timer og 20 minutter, forklarer Monica Kegel Dalsgaard.

- Det er overraskende, at patienterne i eget hjem tørster så meget længere end de indlagte patienter. Vi ved fra tidligere undersøgelser, at det kan forringe patienternes mulighed for at komme sig hurtigt efter en operation, og vi kan se, at de bliver mere utilpasse og oftere får kvalme, når de ikke har drukket tilstrækkeligt, siger Monica Kegel Dalsgaard.

I undersøgelsen indgik 48 ortopædkirurgiske patienter. De indlagte patienter fastede i gennemsnit ca. lige så lang tid som de dagkirurgiske patienter (13 timer).

Vækket tidligt om morgenen

I klinisk praksis anses det for god kvalitet, hvis 80 pct. af de opererede patienter tørster mindre end fire timer. Monica Kegel Dalsgaard forklarer, at der de seneste år er gjort meget i operationsklinikkerne i HovedOrtoCentret for at hjælpe de indlagte patienter, så de får spist og drukket på de rette tidspunkter op til en operation. Patienterne får for eksempel væske kl. seks før en morgenoperation. Hvis en operation bliver forsinket, giver man patienterne et drop med væske.

Flere skal overnatte hjemme

Operationsklinikkerne i HovedOrtoCentret flytter næste år ind i den nye Nordfløj, hvor mange flere patienter skal indgå i dagkirurgiske forløb, som bliver samlet i et nyt Afsnit for Operationsmodtagelse og Opvågning (OMO). Her kan mere strømlinede operationsforløb være med til at reducere antallet af aflyste og forsinkede operationer, hvilket blandt andet kan forhindre, at patienter tørster for længe.

Når patienter kun opholder sig kort tid på hospitalet, er det samtidig afgørende med præcis information. Monica Kegel Dalsgaard fortæller, at et element i udviklingsarbejdet med bedre patientkommunikation er mere rettidig information til patienterne, så de får små bidder af information om for eksempel væskeindtag på mere velvalgte tidspunkter.Redaktør