Optimal blodfortyndende behandling til hjerteklappatienter

​En gruppe forskere fra Hjertemedicinsk Klinik på Rigshospitalet har fået syv mio. kr. fra Novo Nordisk Fonden til at undersøge, hvilken blodfortyndende behandling som er bedst til hjerteklappatienter.
I det seneste årti har kateterteknikker vist sig at være mindst lige så gode som traditionel åben hjertekirurgi til behandling af ældre patienter med forsnævret hjerteklap (aortastenose). Professor Lars Søndergaard og forskergruppen fra Hjertemedicinsk Klinik har fået 7 mio. kr. fra Novo Nordisk Fonden til at teste den optimale blodfortyndende behandling for patienter, der har fået indsat en hjerteklapprotese ved hjælp af TAVI (engelsk: Transcatheter Aortic Valve Implantation). 

TAVI er en metode til udskiftning af aortaklappen gennem pulsåren i lysken, hvilket er en betydelig mere skånsom teknik end ved kirurgisk åbning af brystkassen. Selvom TAVI blev introduceret for mere end 10 år siden, er det fortsat uvist, hvordan disse patienter bedst behandles med blodfortyndende medicin efter indgrebet.

Forskerne vil i en randomiseret undersøgelse teste to forskellige medicinske blodfortyndende regimer, som bliver brugt til patienter med stabil hjerterytme (sinus rytme). Patienter med ustabil hjerterytme (atrieflimren) har behov for mere, kraftigere blodfortyndende behandling, og forskerne vil derfor teste, om man hos denne gruppe patienter kan reducere behovet for blodfortyndende medicin, hvis man også gennem lysken kan indsætte et lille lukket device i vedhænget til venstre hjertekammer, hvor de fleste blodpropper opstår. På den måde kan man potentielt reducere risikoen for blødninger eller andre alvorlige bivirkninger, som kan følge med blodfortyndende behandlinger.Redaktør