Lille hånd i spejlet dér...

​Det virker næsten som et magisk trick, men spejlbehandling er et effektivt middel i genoptræning af smerteramte hænder.

Peter Vögele foran spejlet, der bruges i behandlingen af smerteramte patienter.


Venstrehånden vender sig langsomt foran spejlet og frem og tilbage igen. Udviklingsergoterapeut Peter Vögele kigger på dén i spejlet, der ikke overraskende ligner hans højrehånd til forveksling.  Han kigger intenst på den falske højrehånd, der igen og igen vender sig i spejlet.

Den rigtige højrehånd ligger helt stille på bagsiden af spejlet – og alligevel er den på hårdt arbejde. Det lyder måske lidt mystisk – som en art illusion eller et magisk trick, han har gang i. Men det er faktisk sådan en genoptræning af en smerteramt højrehånd foregår på Rigshospitalet Glostrup.

- Den halvdel af hjernen, der styrer højrehånden, bliver stimuleret af at se hånden i spejlet bevæge sig. Det påvirker så den rigtige højrehånd, der egentlig ligger stille på den side af spejlet, som patienten ikke kigger på. Dens muskler og nervebaner aktiveres ved, at patienten kigger på den falske højrehånd bevæge sig, fortæller Peter Vögele.

Behandlingen kan være en stor hjælp til de patienter med såkaldt CRPS – kompleks regionalt smertesyndrom. En sjælden lidelse, som medfører store smerter for de ramte.

Smerteramt uden logisk forklaring

CRPS rammer typisk efter mindre operationer, hvor alt ser ud til at være gået godt. Men efterfølgende rammes patienten af symptomer som hævelse og følelsen af stik, jag, kulde og varme i eksempelvis en opereret hånd. Selv om lægerne ikke kan finde en logisk forklaring, kan smerterne være så kraftige, at selv den mindste berøring udløser kraftige og lammende anfald.

- Selv om der ikke er en umiddelbar årsag til, hvorfor de opstår, er smerterne helt reelle, og patienterne kan være rigtigt hårdt ramt. Men spejlbehandlingen kan hjælpe med at træne hånden, uden at patienten behøver at bevæge den, fortæller Peter Vögele, der for at demonstrere øvelsen langsomt laver cirkler med tommelfingeren og de andre fingre på skift foran spejlet, mens han kigger på hånden i spejlet.

- Behandlingen kræver, at patienten koncentrerer sig og accepterer, at det overhovedet kan lade sig gøre. Men kan man det, kan det være meget hjælpsomt, siger Peter Vögele, der efter 10 minutters intense venstrehåndsbevægelser til ære for fotografen, må ryste sin højrehånd i gang igen:

- Jeg kan tydeligt mærke muskelspændingerne i den. Det virker i hvert fald hos mig selv.


Redaktør