Klinisk forskning skal forbedre intensivbehandlingen

Stor bevilling på knap 10 mio. kr. fra Novo Nordisk Fonden til Intensiv Terapi Klinik baner vejen for at få testet, om behandlingerne til de mest syge intensivpatienter overhovedet hjælper dem.

Professor Anders Perner

De mest syge patienter på hospitaler er indlagt på intensivafdelinger, hvor de fleste modtager avanceret livreddende behandling. Alligevel dør mange, og overlevende patienter og deres pårørende kæmper med nedsat livskvalitet i de efterfølgende år. 

Det er derfor et paradoks, at mange af de behandlinger, som bliver brugt til intensivpatienter, netop ikke er blevet testet til denne gruppe patienter. Behandlingerne er i stedet baseret på afprøvninger hos mindre syge patienter. En stor bevilling på 9,7 mio. kr. fra Novo Nordisk Fonden giver nu professor Anders Perner og de øvrige forskere i en forskergruppe i Intensiv Terapi Klinik på Rigshospitalet muligheden for at gennemføre de nødvendige undersøgelser. 

Gruppen har tidligere vist, at nogle af behandlingerne tilmed kan skade intensivpatienterne. Derfor skal pengene fra Novo Nordisk Fonden gå til kliniske afprøvninger af, hvordan man kan forbedre behandlingen af intensivpatienter. Projektet hedder IMPROVE-ICU, og forskergruppen vil konkret forbedre behandlingen af blodforgiftning, ustabil hjerterytme, væske- og blodtab samt forbedre brugen af blodprøver i intensivbehandlingen. Redaktør