Florence Nightingale-pris til sygeplejerske Malene Missel

At lytte er også en vigtig del af behandlingen. Sygeplejerske Malene Missel har dokumenteret værdien ved at lytte og er modtager af Rigshospitalets årlige Florence Nightingale-pris.


Det er ikke altid nok at skifte bandagen, lægge droppet, tage blodprøven – behandling af en patient kan også være at lytte til patienten. Det har generationer af sygeplejersker måske nok vidst, men sygeplejerske i Thoraxkirurgisk Klinik på Rigshospitalet, Malene Missel, har dokumenteret det. Blandt andet derfor modtog hun onsdag 22.maj årets Florence Nightingale-pris ved Rigshospitalets sygeplejesymposie.  

”Malene er optaget af og har i hele sit virke været optaget af det medmenneskelige, humanistiske aspekt i sygeplejen. Hun har arbejdet ihærdigt og målrettet på at finde en model for, hvordan det aspekt kan blive en fuldt integreret del af sygeplejen”, lyder et lille udvalg af roserne i indstillingen af Malene Missel.

Hun har gennem mange år arbejdet med svært syge hjerte- og lungepatienter og færdiggjorde i 2016 en ph. d.-afhandling, hvor hun afdækkede patienternes oplevelse og erfaringer med sygdom, behandling, rehabilitering og tilbagevenden til hverdagsliv. I den forbindelse interviewede hun over 50 patienter i mere end 150 interviews.

- Det handlede om oplevelsen af at være syg. Det er vigtigt at forstå, at det at få en fysisk sygdom påvirker meget mere end kroppen. Det påvirker ens identitet, ens omgivelser, ens relationer. Du har ikke bare fået opereret noget væk, mange tænker også over, hvem de i det hele taget er efter et svært sygdomsforløb, fortæller Malene Missel.

- Mange af de patienter, jeg interviewede sagde, at det var rart at kunne fortælle deres historie. At sætte ord på. Det lyder jo banalt, men det er bare meget virkningsfuldt. Inden for sundhedssektoren leder vi ofte efter behov, som vi kan løse og gøre noget konkret ved. Vi er og vil gerne være meget handlende. Men det at være tæt på patienten og lytte til, når det selv sætter ord på er meget vigtigt, siger Malene Missel, 

- Man kan godt sige, at det at lytte til patienterne faktisk også er behandling. Det er i hvert fald en meget vigtig del i at få nogle hele mennesker ud i den anden ende, som ikke kun er blevet repareret på deres krop, men som også skal have sat en eksistentiel heling i gang. At de kan få lindret nogle af de problemstillinger, der kan opstå som følge af svær sygdom, siger Malene Missel.Redaktør