Årets Bioanalytikerpris til Linda Mona Kragh

​Rigshospitalets Bioanalytikerpris 2019 tildeles ildsjælen Linda Mona Kragh for hendes arbejde for faget og etablering af specialerettet uddannelse.

Ledende bioanalytiker Linda Mona Kragh, Klinik for klinisk fysiologi, nuklearmedicin & PET, har fået Rigshospitalets Bioanalytikerpris for sit store engagement og utrættelige arbejde for etablering af specialerettet uddannelse for bioanalytikere. 

Prisen blev uddelt under klapsalver i et fyldt auditorie under årets symposium for bioanalytikere 8. maj 2019.

En ener

- Linda har ydet en kæmpe indsats både for professionen og for specialet, klinisk fysiologi og nuklearmedicin. Hun brænder virkelig for uddannelse og har opnået at få specialerettet uddannelse på skemaet i hele landet. Og så er hun en positiv, professionel, idé- og initiativrig leder. Linda er en ener, sagde centerchefbioanalytiker Lene Ørnstrup, da hun gik på scenen og uddelte prisen ved året symposium for bioanalytikere og laboranter.

Sat tydelige spor i uddannelse af bioanalytikere

Linda Mona Kragh blev indstillet til bioanalytikerprisen af Anne Sørensen, Kate Pedersen og Birgit Beyer, der alle er afdelingsbioanalytikere i Klinik for Klinisk Fysiologi, Nuklearmedicin & PET med denne motivering:

”Linda har ydet en ganske særlig indsats inden for bioanalytikerfaget. Uddannelse af bioanalytikere - både præ- og postgraduat, har været hendes hjertesag. Hun har sat sine tydelige spor inden for specialet og været hovedansvarlig for, at der kom en særlig specialerettet del af bioanalytikeruddannelsen i 1996. I øjeblikket er Linda med til at udvikle en specialist uddannelse for nuklearmedicinske bioanalytikere og laboranter.  Ud over den helt unikke indsats for bioanalytikeruddannelsen har Linda som ledende bioanalytiker siden 1990 formået at lede en afdeling i konstant udvikling gennem store forandringer, sammenlægninger og udvidelser på en altid positiv, professionel og nyskabende måde”.

Konkrete resultater

Et af de konkrete resultater af Lindas arbejde er, at der i dag er etableret et modul i klinisk fysiologi & nuklearmedicin i bioanalytikernes diplomuddannelse. Et andet er udvikling af et CT-kursus tilpasset bioanalytikerne, så de kan erhverve kompetencer i at udføre PET/CT-scanninger. CT-kurset er i dag udbredt over hele landet. 

Et langt livs engagement i faget

Linda Mina Kragh har beskæftiget sig med bioanalytikerfaget lige siden skoletiden.

- Mit engagement i faget og specialet har jeg haft i alle år. Ja, faktisk lige fra skoletiden. Da vi i skolen skulle i erhvervspraktik, søgte jeg om at komme ud som laborant på Amager Hospital. Og med den oplevelse i bagagen besluttede jeg, at det var den vej, jeg skulle tage. Jeg fik elevplads og efterfølgende fast arbejde på Amager, inden jeg valgte at flytte til Rigshospitalet, hvor jeg startede med at arbejde med forskningsprojekter om screening af børn for sygdomme i skjoldbruskkirtlen. Og lige siden har jeg arbejdet ihærdigt for at uddannelse og efteruddannelse inden for specialet Klinisk fysiologi, Nuklearmedicin. I 90’erne lykkedes det at få specialet ind i bioanalytikeruddannelsen, og 10 år siden kom radiograferne med. Jeg håber at få lavet en efteruddannelse, hvor bioanalytikere/radiografer fagligt kan specialisere sig, siger Linda Mona Kragh.

Fakta om bioanalytikerprisen:

Uddelingen skete ved Rigshospitalets Symposium for bioanalytikere og laboranter den 8. maj 2019. Prisen tildeles som anerkendelse af en ganske særlig indsats inden for bioanalytikerfaget.Redaktør