Vil redde liv med ny diagnostik

Tidlig diagnostik kan redde liv, når moderens immunforsvar tager fejl og skader det ufødte barns lever med livstruende sygdom til følge.

Nyt forskningsprojekt skal identificere den mekanisme, der får moderens immunsystem til angribe det ufødte barns leverceller. Den ny viden skal bruges til at udvikle en ny metode til at diagnosticere sygdommen hos det ufødte barn, så skader på barnets leverceller kan forebygges.

Når moderens immunforsvar skader det ufødte barn

I nogle graviditeter angriber moderens immunforsvar ved en fejl det ufødte barn uden, at moderen eller hendes læge bliver klar over det – før det er for sent.

Hvis barnets lever angribes, kan det ende med en komplet ødelæggelse af leveren. Det medfører en meget alvorlig forringelse af barnets evne til at stoppe blødninger og ender - trods forsøg på behandling - ofte med døden.

Sygdommen kaldes på engelsk for 'Gestational Alloimmune Liver Disease', GALD. Det er svært og tidskrævende at stille diagnosen i dag. Den stilles fra en lille vævsprøve fra barnets læbe eller lever, - og det kan først gøres, når barnet er født.

Vil kunne forudsige og behandle sygdommen

Det vil overlæge Morten Hanefeld Dziegiel, Klinisk Immunologisk Afdeling, ændre på: 

- Målet for vores nye projekt er at identificere præcist hvilke leverproteiner, der rammes af moderens antistoffer. 

- Med den viden kan vi lave en test, der med en simpel blodprøve fra moderen påviser de antistoffer, der forårsager GALD. Og dermed vil vi allerede i løbet af graviditeten kunne forudsige, om der er risiko for at barnet rammes af GALD. Vi vil endda i nogen tilfælde kunne påvise antistofferne før, moderen bliver gravid. 

- Når vi kan stille diagnosen i tide og muliggøre rettidig anvendelse af den kendte og meget virksomme forebyggelse og behandling, vil vi også kunne redde livet på de børn, som får GALD, og gøre det endnu mere sikkert at få raske og sunde børn, slutter Morten Hanefeld Dziegiel af.

Støttet af Danmarks Frie Forskningsfond

Projektleder, overlæge Morten Hanefeld Dziegiel har fået tildelt 1.2 mio. til forskningsprojektet af Danmarks Frie Forskningsfond, der støtter banebrydende forskning på universiteter, hospitaler og i foreninger og institutter med forskningsformål landet over inden for alle videnskabelige hovedområder.

Danmarks Frie Forskningsfond er en offentlig fond og fordeler årligt ca. 1,2 mia. kr. til gryende forskning i Danmark. De 753 millioner kroner er netop blevet uddelt til 215 forskningsideer til alt fra sundhed, til klimaudfordringer og samfundsudfordringer som integration- og asylproblematikker.


Redaktør