Rullende mellemmåltider til småtspisende patienter

​En særlig vogn med mellemmåltider styret af en måltidsvært skal få patienter til at spise mere og bedre. Nyt projekt skal optimere patienters madoplevelse og sørge for, at de kommer sig hurtigere.

Klinisk diætist Marina Rasmussen er klar med mellemmåltidsvognen i afsnit 4043. Med på vognen har hun blandt andet pizzasticks, koldskål med kammerjunker, kage, frugtmix med ferske vindruer med råcreme og frikadeller med urtecreme beriget med protein.


Det kniber for nogle patienter med at få nok at spise, når de er indlagt. Dermed får de ikke den næring, der skal til for at komme godt gennem deres sygdomsforløb.
 
Det skal et nyt tværgående projekt mellem Enhed for Mad og Drikke, Ernæringsenheden og Klinik for Blodsygdomme på Rigshospitalet, Blegdamsvej forsøge at gøre op med. Det forklarer funktionschef i Enhed for Mad og Drikke, Helle Hansen:

- Vi vil rigtig gerne have, at patienterne får noget mere mad i munden – særligt de patienter, der på grund af deres sygdom er svækkede og derfor ikke får så meget at spise. Derfor afprøver vi en række nye tiltag, der så at sige kan lokke folk til spise mere. Samtidig ønsker vi at få svar på, hvad patienterne synes er lækkert, og hvad de synes mindre godt om. Det skal gøre os i stand til at give patienterne en bedre madoplevelse, mens de er indlagt, siger hun og fortsætter:

- Vores ansatte i hospitalets køkken knokler hver dag for at sammensætte nærende og velsmagende måltider til hospitalets patienter, men det er sjældent, de får konstruktiv feedback på, hvilken slags mad patienterne synes godt eller dårligt om. Det forsøger vi at lave om på nu. 

Kortere afstand mellem køkken og afdeling 

Et af de nye tiltag er en vogn med små, lækre mellemmåltider beriget med masser af protein og energi. Vognen kommer i løbet af dagen ned ad gangen i afsnit 5052 og 4043 i Klinik for Blodsygdomme – afsnit med mange småtspisende patienter. Vognen styres af en såkaldt måltidsvært fra køkkenet, der kan guide patienterne til, hvilke type mellemmåltid, der passer til den enkelte.

Måltidsværten vil også være tilstede, når aftensmaden skal serveres. Her er måltidsværtens rolle at anrette og præsentere maden for patienterne, så den fremstår indbydende og lækker. Det sker blandt andet i nye og mere indbydende skåle og tallerkner.

- Dermed kan måltidsværten få direkte feedback på maden fra den enkelte patient. Den ros og ris, som kan måltidsværten tage med sig tilbage til køkkenet, som så kan bruge det til at gøre madoplevelsen endnu bedre fremadrettet. Tanken er, at vi minimerer afstanden mellem køkkenet og den enkelte afdeling, og i sidste ende patienten, siger Helle Hansen.

Køleskab med glaslåger som lokkemiddel

Hun forklarer, at en anden måde at ’lokke’ patienterne til at spise mere på er ved at introducere køleskabe med glaslåger. Gennem glasset kan patienter bedre end i dag se udvalget af mælk, kakao, juice og proteinsnacks. 
- På den måde bliver det nemmere lige at snuppe lidt ekstra energi med sig ned på stuen i forbifarten, siger Helle Hansen.

Projektet kører i tre uger, og alle involverede patienter bliver undervejs spurgt til deres erfaringer med de nye tiltag, ligesom der måles på mængden og næringen af den mad, der bliver spist.

Gode erfaringer med måltidsværter

På Rigshospitalet, Glostrup, har man haft måltidsværter ansat i de seneste fire-fem år. Når Nordfløjen åbner i januar 2020, er det meningen, at der også skal være måltidsværter her. 

Køkkenet er for øjeblikket i gang med at ansætte en række måltidsværter, der bliver tilknyttet de sengeafsnit, der skal flytte med i Nordfløjen. Projektet i Klinik for Blodsygdomme kommer derfor til at fungere som et slags pilotprojekt for, hvordan måltidsværternes arbejde skal foregå i Nordfløjen.   

Helle Hansen håber, at de indledende erfaringer med måltidsværter på Blegdamsvej bliver en succes, så andre afdelinger i fremtiden kunne tænke sig at gøre brug af måltidsværter og mellemmåltidsvogne.
Redaktør