Man kan ikke se om det er en professor eller en portør

​Kontorassistent Lisbeth Sommer fra Enhed for Mad & Drikke bruger en uge af sin ferie på at hjælpe Rigshospitalets Team Rynkeby-ryttere med alt fra mad til transport på vejen til Paris.


Lisbeth Sommer er frivillig hjælper for Rigshospitalets Team Rynkeby-hold, der cykler afsted mod Paris lørdag den 29. juni.


- Jeg har altid været typen, der holdt arbejds- eller i hvert fald aktiv ferie. Jeg har været med i en forening, der arrangerer koncerter, jeg er frivillig til Folkemødet, og jeg har holdt cykelferie, indtil jeg ikke kunne mere på grund af slidgigt og astma. Jeg gider ikke ligge med stængerne i vejret ved en pool eller på en strand. Så keder jeg mig bare.

- Jeg har været med på Team Rynkeby som servicemedarbejder siden 2014, så det er min sjette tur i år. Der sker selvfølgelig mest på og omkring turen, men der er faktisk lidt at lave året rundt. Sociale arrangementer, træningslejr og planlægning. Vi er 11 hjælpere og 31 ryttere på holdet i år. Min søn er også med på serviceholdet, så det er da en slags familieferie. 

- Vi har et internt event-team med to servicefolk og fem ryttere, der sørger for underholdning. Vi har lige været på træningslejr på Bornholm, hvor event-teamet arrangerede ”Game of Stones” et stort spil, hvor man skulle indsamle diamanter og lave alt fra samarbejdsøvelser som eksempelvis at bygge et Eiffeltårn i ler, male holdfane, lave kampråb.

- Nå vi tager af sted på selve turen, sker det i fem biler, som er pakket med mad og bagage. Bortset fra cykelmekanikertjansen, går alle opgaver på skift. To biler følger med rytterne, mens det andet hold smører mad – masser af mad – og kører i forvejen til det sted, hvor frokosten er aftalt.  

- Vi laver det hele på stedet. Vi har gasblus med, vi koger kartofler, steger oksekød, snitter grøntsager til salater og blander dressinger.  Når rytterne er færdige med frokosten, kører vi i forvejen til hotellet og sætter bagagen op på værelserne. 

- Der er mange ting, der skal på plads inden rytterne kommer. Kan vi få arrangeret aftensmaden, så det lige passer, kan vi få vasket tøj, hvor kan cyklerne stå sikkert om natten, hvor kan vi lave småreparationer, købe ind og forberede næste dags frokost. Det hele er altid lidt uforudsigeligt, når vi er i gang.

- Når rytterne ankommer, har vi lidt snacks og drikkevarer klar til dem. Rytterne går i gang med at fikse cyklerne, hvis der er brug for det. Enkelte af dem er stort set ikke af cyklen, før de skal have tanket op med en kold fadøl efter dagens etape. Om aftenen er der hygge og fri leg. Så er der måske lidt underholdning og rart samvær.

- Når vi når Paris, står vi klar med kransekage og champagne til rytterne og de familiemedlemmer, der vil være med. Så er det en overnatning, og så kører vi nordpå med et stop i Tyskland og er hjemme i København mandag eftermiddag helt trætte og smadrede. 

- Det er enormt givende at være med. Vi har det rart, og det giver et netværk på tværs af hele huset. Så møder man måske lige en i kantinen og siger, ”Kan du huske, da…”. Og så er det sjovt, at når de har cykeltøj på, kan man ikke se om det er en professor eller en portør. Vi er alle lige, og jeg føler mig beriget af det fællesskab, det giver.

- Det bedste ved at være med er at lave noget helt andet end jeg gør i hverdagen, samtidig med, at vi støtter et godt formål, nemlig Børnecancerfondens arbejde. Og selv om det også er hårdt arbejde, så føles det som ferie. Jeg glæder mig altid til, at vi skal afsted.Redaktør