Børnefantomer hjælper radiografer

Når ønskerne om høj kvalitet i røntgenbilleder og lav stråledosis skal afvejes, hjælper
børnefantomer med at finde en optimal balance.

​Børnefantomer giver mulighed for at afprøve, evaluere og udvikle forskellige måder at praktisere radiografernes arbejde. For det kan rumme faglige udfordringer at ønske at opnå den bedst mulige billedkvalitet ved en røntgenoptagelse eller en skanning og samtidig sikre lav stråledosis.


På Radiologisk Klinik har en gruppe radiografer med fokus på billedkvalitet og pædiatrisk radiografi anvendt forskellige fantomer til at udføre forskellige forsøgsopstillinger for at kunne optimere billedkvalitet og minimere stråledosis.

Skannede kyllinger

Før man anvendte fantomer, har radiograferne enten arbejdet med lånte fantomer eller benyttet sig af kyllinger. Sidstnævnte kan man imidlertid ikke anvende som afsæt i videnskabelige artikler eller for den sags skyld ved behov for at gentage et forsøg. Det skyldes, at man aldrig kan få en helt identisk kylling.

- Ved at arbejde med børnefantomet og andre fantomer kan vi teste og måle forskellige sammenhænge mellem ”billedstøj”, stråledosis og billedkvalitet. Det giver større forståelse for apparatur og muligheder at afprøve f.eks. eksponeringsfaktorer og filtreringer, siger radiograf Pernille Klenz Andersen. 

Redaktør