Donation til Rigshospitalet sikrer mere skånsom skanning af børn med kræft

The John and Birthe Meyer Foundation giver generøs gave til Rigshospitalet på 43,7 millioner kroner. Pengene skal bruges på forskning i kunstig intelligens og en ny, avanceret PET/MR-skanner, der ikke larmer og skræmmer børnepatienterne.

En skanning kan være svær at komme igennem, når man ikke er ret gammel. Normalt larmer MR-skannere, når patienterne bliver undersøgt, og specielt børn bliver forskrækkede, så de må ofte bedøves for at blive undersøgt.

Rigshospitalet har netop modtaget en donation på 43,7 millioner kroner fra The John and Birthe Meyer Foundation til forskning i kunstig intelligens og til indkøb af en ny generation digital PET/MR-skanner – en såkaldt ’stille skanner’, der ikke larmer.

- Vi har 3.000 børn til undersøgelse om året på Rigshospitalet. Vi forsøger at ”lege” børnene ind i skanneren med ballondyr, klovnemasker, iPad, film i loftet til de større børn og aktiv leg undervejs i skanningsprocessen. Med den nye stille-skanner bliver denne proces mere skånsom, så børnepatienterne ikke bliver forskrækkede, og derfor i højere grad kan undersøges uden bedøvelse, siger professor og klinikchef dr.med. Liselotte Højgaard, Klinisk fysiologi, nuklearmedicin & PET på Rigshospitalet.

Bedre mulighed for helbredelse

The John and Birthe Meyer Foundation har doneret mere end 1 mia. kr. til danske hospitaler og universiteter gennem de sidste 25 år. Rigshospitalets PET-center åbnede i 1992, som det første i Danmark, via en donation fra fonden til Danmarks første PET skanner med tilhørende cyklotron. Cyklotronen fra 1992 er stadig i brug hver dag fra kl. 03.30 med produktion af isotoper til patientundersøgelserne. Fonden har haft stor betydning for patienter og forskning i Danmark og internationalt.

- Vi har på Rigshospitalet forsket i børn og nuklearmedicin, og ud over den bedste undersøgelse er en god oplevelse for barn og forældre også meget vigtig. Vi glæder os til at arbejde sammen med øvrige i Danmark og internationalt for at udvikle forskning og diagnostik til de små patienter, siger Liselotte Højgaard.

Børn med kræft har grundet forskning meget bedre muligheder for helbredelse end tidligere, og flere behandles på Rigshospitalet, selv om der heldigvis ikke er kommet flere børn med kræft i Danmark.

Donationen fra The John and Birthe Meyer Foundation er også til forskning i kunstig intelligens, så skanningerne kan gøres hurtigere, med lavere stråledosis og bedre billeder.
Redaktør