Nye skannere rykker ind i Nordfløjen

​Mellem jul og nytår ankom to nye CT-skannere til Nordfløjen på Blegdamsvej. De nye skannere danner fortrop for i alt otte topmoderne skannere og andet røntgenudstyr, der skal styrke det billeddiagnostiske niveau yderligere.
Julen var knap nok overstået, før Rigshospital fik to forsinkede julegaver. Den 28. december bakkede to tonstunge lastbiler ind på byggepladsen foran den nye Nordfløj. I lasten var to spritnye og topmoderne CT-skannere, som skal placeres i de nye lokaler, hvor dele af Radiologisk Klinik flytter ind senere på året.

De to skannere bliver i løbet af foråret suppleret med flere nye såkaldte high end MR-skannere, der skal være med til at sikre, at Rigshospitalet også fremadrettet er med i front, når det kommer til billeddiagnostikken. Det forklarer klinikchef fra Radiologisk Klinik, Ilse Vejborg:

- Vi bliver opdateret med det allerbedste udstyr i verden. Vi får dermed den bedst mulige billedkvalitet at diagnosticere ud fra. Det betyder, at vi kan give patienterne en endnu bedre behandling. At vi nu også får en MR-skanner på operationsgangen vil være et betydeligt fremskridt, idet operationsvejledning ved hjælp af MR-billeder kan foregå i umiddelbar tilslutning til operationen, siger hun og fortsætter:

- Nærhed til de øvrige specialer, som vi har et tæt samarbejde med indenfor neurokirurgi, neurologi, ortopædkirurgi og øre-næse-hals kirurgi, må også fremhæves. Samtidig får vi nye forskningsmuligheder, der sikrer, at vores forskning forbliver på et absolut højt internationalt niveau.

Sild i en tønde

Ilse Vejborg glæder sig over, at indflytningen til Nordfløjen nærmer sig. Det er nemlig ikke kun udstyret, der bliver nyt. De fysiske rammer for næsten 100 medarbejdere i klinikkens neuroradiologiske og ortopædradiologiske sektor bliver også klart forbedret.

- I dag sidder folk som sild i en tønde. Vi har for eksempel ikke kontorplads nok til alle, så flere medarbejdere sidder og vurderer skanningsbilleder på computerskærme ude på gangene. Indflytningen i Nordfløjen kommer derfor også til at forbedre arbejdsmiljøet og arbejdsglæden i det daglige, siger hun.

Også for patienterne vil de bedre pladsforhold kunne mærkes, idet der kommer forberedelsesrum ved alle skannere og ved neurointerventionsrummene – ligesom der kommer bedre ventefaciliteter for patienterne.

Installationen af de to nye CT-skannere påbegyndes i begyndelsen af marts. Herefter følger det øvrige nyindkøbte billeddiagnostiske udstyr i månederne frem mod åbningen af Nordfløjen den 6. oktober. 

Skannerne i de nuværende bygninger bevares, så den samlede kapacitet på Blegdamsvej bliver større.

De otte nye skannerne og øvrige røntgenudstyr bliver fordelt således:

  • En MR-skanner med en standardmagnetfeltstyrke på 1,5 Tesla placeret mellem to operationsstuer på 2. sal.
  • Fem MR-skannere i stueetagen: Tre skannere med en standardmagnetfeltstyrke på 1,5 Tesla og to skannere med en standardmagnetfeltstyrke på 3 Tesla.
  • To CT-skannere i stueetagen.
  • Tre røntgenrum (konventionelt inkl. gennemlysning) i stueetagen.
  • 1 SPECT CT-skanner med tre kamerahoveder til skanning af hjernen.


Redaktør