Anne-Marie Gerdes ny formand for Etisk Råd

​Professor Anne-Marie Gerdes, Rigshospitalet, overtager den 15. februar formandsposten i Etisk Råd for de kommende tre år.

Anne-Marie Gerdes er klinikchef, professor og overlæge ved Klinisk Genetisk Klinik, Diagnostisk Center på Rigshospitalet. Hun har været medlem af Etisk Råd siden 2016 og overtager formandsposten efter Gorm Greisen, der ligeledes er professor og overlæge på Rigshospitalet. Det fremgår af en pressemeddelelse fra Etisk Råd.

Det Etiske Råd rådgiver folketinget og skaber debat om etiske dilemmaer, der berører menneskers liv, naturen, miljøet og fødevarerne. Det Etiske Råd består af 17 medlemmer, som lægger et stort arbejde i at deltage i samfundsdebatten om etiske dilemmaer.

- Som læge og genetiker er jeg særlig optaget af sikker og brugbar anvendelse af genetiske data til gavn for den enkelte. Før var anvendelse af genetiske data begrænset til sjældne og arvelige sygdomme, men i dag får det mere og mere udbredelse inden for mange sygdomme. Det er rigtig godt, fordi det giver patienterne bedre diagnoser og mere individuel behandling – altså indbegrebet af Personlig Medicin. Men samtidig risikerer vi også at oversælge budskabet, så befolkningen lægger alt for meget i betydningen af vores arvemasse. Generne spiller selvfølgelig en rolle for mange af vore egenskaber bl.a. risiko for at blive syg, men det foregår i tæt samspil med andre faktorer herunder miljø og livsstil. Vi kan se, at borgerne er blevet mere interesserede i genetisk test end tidligere, og det medfører også, at raske borgere i stigende omfang køber gentest på internettet. Vi skal som samfund støtte op om borgernes ønske om at tage ansvar for egen sundhed men samtidig også kunne stille krav til kvaliteten og formålet, fortæller Anne-Marie Gerdes til Etisk Råd.

 

 


Redaktør