I det danske børnevaccinationsprogram får spædbørn MFR-vaccinen, når de er 15 måneder gamle, for at sikre beskyttelse mod både mæslinger, røde hunde og fåresyge.
Men et nyt forskningsprojekt på Rigshospitalet sætter nu spørgsmålstegn ved, om det er tidligt nok.
I dag har de fleste mødre selv fået MFR-vaccinen. Det betyder, at barnet får et lavere indhold af antistoffer overført fra moderen, og disse antistoffer forsvinder hurtigt. Derfor er barnet dårligere beskyttet mod mæslinger og andre infektioner inden MFR- vaccinen.
- Vi kan se nu, at barnet ikke længere beskyttet mod mæslinger ved seksmåneders-alderen, som det var tidligere. Det vil sige, at der er ni måneder, hvor barnet ikke er beskyttet, når man giver vaccinen ved 15-måneders-alderen, forklarer forskningsleder på projektet Lone Graff Stensballe, fra BørneUngeKlinikken på Rigshospitalets Juliane Marie Center.
- Denne sammenhæng er også vist i en række studier fra blandt andet Tyrkiet, Portugal, Kina, Belgien, og Holland. I værste tilfælde kan det betyde, at der er fare for en epidemi af mæslinger hos små børn, og at flere børn bliver indlagt med infektioner pga. det lave indhold af antistoffer hos barnet fra seksmåneders-alderen og til de får MFR-vaccinen, forklarer Lone Graff Stensballe.
Kan føre til ændrede retningslinjer
I MFR-vaccine-studiet skal forskerne undersøge, om det er bedre for barnet at få MFR-vaccinen allerede ved seksmåneders-alderen.
Både for at få en tidligere beskyttelse mod mæslinger, men også for at reducere antallet af indlæggelser pga. infektioner i 6-12 måneders-alderen, fordi vaccinen evt. giver en generel styrkelse af børnenes immunforsvar.
De børn, der deltager i forsøget, bliver ved lodtrækning delt i to grupper. Gruppe 1 får en placebo-vaccine ved seksmåneders-alderen, og følger derefter det traditionelle børnevaccinationsprogram, mens gruppe 2 får MFR-vaccinen ved seksmåneders-alderen og følger derefter det traditionelle vaccinationsprogram.
I forsøget tester forskerne både, hvordan vaccinen virker, og om den beskytter bedre, hvis den gives tidligere. Desuden testes det, hvor lavt morens niveau af antistof skal være hos barnet, før MFR-vaccinen slår an.
Forsøget foregår i et samarbejde mellem Rigshospitalet, Herlev Hospital og Institut for Immunologi og Mikrobiologi på Københavns Universitet. Børnene vil blive vaccineret både i BørneUngeKlinikken på Rigshospitalet og i Børnemodtagelsen på Herlev Hospital.
Innovationsfonden støtter projektet med 23 mil. kr.
Hvis projektet kan dokumentere, at MFR-vaccinen ved seksmåneders-alderen virker bedre end ved 15-måneders-alderen, skal Sundhedsstyrelsen beslutte, om børnevaccinationsprogrammet skal laves om, således at børnene ikke behøver den tredje vaccine ved fireårsalderen, men i stedet kan vaccineres ved seks- og 15-måneders-alderen, forklarer forskningsleder Lone Graff Stensballe.
- Forsøget bygger desuden på hypotesen om, at man får en signifikant reduktion i antallet af infektionsindlæggelser for børn fra 6-12 måneder, hvis man giver vaccinen ved seks måneder, siger Lone.
6500 mødre og deres børn indgår i studiet
Projektet løber over fire år frem 2023. De to første år består af rekrutteringer og vaccinationer. I 2021 går man i gang med analysen af resultaterne.
- Vi inviterer kvinder i Region Hovedstaden, der har et barn på ca. tre måneder, til at deltage via e-Boks, siger Lone Graff Stensballe.
6.500 børn skal igennem forsøget, som er et lodtrækningsforsøg. Lone Graff Stensballe understreger, at det ikke er farligt eller forbundet med særlige negative bivirkninger at deltage i forsøget. Når man indgår i forsøget, skal man fortsat følge det almindelige børnevaccinationsprogram.
Vigtig viden om vacciner og immunforsvar
Lone Graff Stensballe har store forventinger til det ambitiøse projekt, hvor 6.500 børn skal rekrutteres og have taget blodprøver over en periode på 2 år.
- Vi forventer, at projektet vil give vigtig viden om mødre og deres børns immunforsvar på et meget vigtigt tidspunkt i livet og specielt gøre os klogere på MFR-vaccinens stimulering af kroppens forsvar mod infektioner. Denne viden vil forhåbentlig komme mange børn og unge og fremtidige voksne til gode, siger Lone Graff Stensballe.
For yderligere information, kontakt
Forskningsleder Lone Graff Stensballe
Tlf.: 35 45 97 27, Mail: lone.graff.stensballe@regionh.dk
Rigshospitalet: Kommunikationsrådgiver Linda Svenstrup Munk
Tlf.: 22 96 68 98, Mail: linda.svenstrup.munk@regionh.dk
Innovationsfonden: Presse- og mediechef Jens Bomholt
Tlf.: 61 90 50 45, Mail: jens.bomholt@innofond.dk
Om projektet
Officiel titel:
- In English: Measles-mumps-rubella vaccine at 6 months of age, immunology, and childhood morbidity in a high-income setting
- Dansk: Mæslinge-Fåresyge-røde hunde-vaccine ved 6 måneders alderen, immunologi, og morbiditet blandt danske småbørn.
- Lægmands titel: er det bedre at vaccinere børn mor mæslinger, fåresyge og røde hunde allerede ved 6-måneders alderen?
Projektpartnere:
- Lone Graff Stensballe, BørneUngeKlinikken, Rigshospitalet.
- Jannet Svennson, Børneafdelingen, Herlev Hospital.
- Søren Buus, Institut for Immunologi og Mikrobiologi, Københavns Universitet.
Innovationsfondens investering: 22.866.451 DKK
Program Grand Solutions
Samlet budget: 29,665,951 DKK
Projektets varighed: 2019-2023