Professorer får historisk stor bevilling til hjerneforskning

De to professorer Messoud Ashina og Andreas Kjær fra Rigshospitalet er blandt de seks danske hjerneforskere, som har fået en historisk stor samlet millionbevilling fra Lundbeckfonden.
Vent...

Lundbeckfonden uddeler den største samlede bevilling i fondens historie, og to professorer fra Rigshospitalet er blandt de heldige modtagere. Professor Messoud Ashina og professor Andreas Kjær får 40 mio. kr. hver til forskning i henholdsvis migræne og udvikling af en ny behandling til hjernetumorer.

Lundbeckfonden uddeler i denne omgang i alt 232 mio. kr. som led i deres professorprogram til seks førende danske hjerneforskere. Målet med programmet er at støtte udviklingen af stærke hjerneforskningsmiljøer centreret om internationalt anerkendte topforskere. Professorerne forventes at bidrage til banebrydende forskning, men ligeså vigtigt er det, at de er med til at udvikle og være engagerede mentorer for den næste generation af dygtige forskere.

andreas og messoud_708.jpg

Foto: Professor Andreas Kjær (t.v.) og professor Messoud Ashina er blandt de seks modtagere af Lundbeckfondens store millionbevilling til hjerneforskning

40 mio. kr. til migræneforskning

Hvad starter et migræneanfald, og hvordan kan viden om migræne skabe nye behandlingsprincipper? Det vil professor Messoud Ashina fra Dansk Hovedpinecenter, Rigshospitalet, og Københavns Universitet bruge Lundbeckfondens 40 mio. kr. til at forsøge at finde svar på.

Messoud Ashina vil som en del af sin forskning undersøge og identificere nye behandlingsprincipper for migræne. Fokus for hans studier er klinisk forskning, hvor han bl.a. inducerer migræne hos patienter for at følge og forstå de processer, som starter et migræneanfald. Han vil fx belyse, hvilken rolle neuroinflammation spiller for udviklingen af et migræneanfald, og han vil undersøge, om aktivering af en undergruppe af kaliumkanaler kan skabe basis for en ny fremtidig behandling af migræne.

- Jeg er dybt taknemmelig og beæret over at have modtaget Lundbeckfondens bevilling, der i høj grad er resultatet af den indsats, som mine mange kollegaer på Dansk Hovedpinecenter har ydet igennem årene. Jeg glæder mig til at gå i gang med de mange spændende forskningsprojekter, hvor vi vil undersøge de sygdomsmekanismer, der ligger til grund for migræne. Vi arbejder samtidig på at udvikle nye behandlingsprincipper med udgangspunkt i migræne-specifikke biologiske processer, siger Messoud Ashina.

Han har i en årrække forsket i hovedpinesygdomme og har de seneste år ledet en forskergruppe, der belyser sygdomsmekanismerne bag migræne.  Messoud Ashina er netop tiltrådt som præsident for det Internationale Hovedpineselskab. 

Ny terapi mod hjernetumorer

For professor Andreas Kjær fra Klinik for Klinisk Fysiologi, Nuklearmedicin & PET, Rigshospitalet, og Københavns Universitet skal de 40 mio. kr. fra Lundbeckfonden bruges til at fortsætte sin forskning i hjernetumorer. 

Andreas Kjær vil udvikle molekyler til identifikation og behandling af glioblastom, som er en særdeles alvorlig form for kræft i hjernen, hvor patienterne efter diagnose har en gennemsnitlig overlevelse på kun godt et år. Han vil bl.a. udvikle en metode, der bedre kan lokalisere kræftcellerne i hjernen, så alt kræftvæv kan identificeres og fjernes ved et kirurgisk indgreb.

Derudover vil Andreas Kjær udvikle en ny lokal indre strålebehandling med isotoper, hvor patienten får indsprøjtet radioaktive isotoper bundet til et stof, der kun binder til kræftcellerne. Målet er en mere præcis bestråling af kræftcellerne og dermed øget effektivitet og færre bivirkninger.

- Denne bevilling gør en stor forskel for os, for nu kan vi komme i gang med at teste vores behandling baseret på radioaktivitet på patienter med hjernetumorer. Jeg er meget glad for tilliden, og det klare mål er at udvikle en ny terapi til denne patientgruppe, siger Andreas Kjær.

Læs om Lundbeckfondens samlede bevilling til hjerneforskning her.

Redaktør

Kommentarer 

Du skal være logget ind for at benytte denne funktionalitet.

Opret profil
RSS kommentarspor Tilmeld kommentarspor