Foto: Transmedics
Metoden, der er udviklet i USA, er banebrydende, ikke mindst fordi tiden er en afgørende faktor ved hjertetransplantation. Indtil nu har et donorhjerte kunnet holde i 4-6 timer, fra det er taget ud af donor og har været nedkølet og opbevaret i en kasse med is under transporten. Og tidsfaktoren har sat en stopper for mange transplantationer – ikke mindst fordi lægerne ikke har mulighed for at vurdere hjertets tilstand tilstrækkeligt. Med den nye teknologi, Organ Care System (OCS), bliver hjertet opbevaret i en højteknologisk ’kasse’, hvor donorhjertet gennemblødes og præpareres med forskellige væsker, så det kan blive ved med at slå i helt op til 12 timer. Hjertet kan dermed holdes i live i betydeligt længere tid end ved den gængse metode, Hjertet ligger i kassen og pumper, som det gjorde inde i kroppen, og derved undgår man, at cellerne ikke får ilt og går til, sådan som det er tilfældet, når hjertet nedkøles i en isboks. Det åbner for, at flere hjerter kan blive vurderet med henblik på donation, og at der for eksempel kan blive tid til at foretage ekstra undersøgelser for at sikre, at donorhjertet er i orden.
- Det betyder, at de forhåbentlig i fremtiden vil få et organ, som måske er lidt bedre og holder længere. Og så vil det også betyde, at der bliver lidt flere hjerter til transplantation. Formentlig i første omgang omkring 15-20 procent, siger overlæge Peter Skov Olsen, Thoraxkirurgisk Klinik på Rigshospitalet.
Peter Skov Olsen har sammen med transplantationsmedicinske kolleger introduceret teknologien på Rigshospitalet og ser store perspektiver med den.
Kan forbedre donorhjerter
Det er ikke første gang, at metoden med at vaske mulige donor-organer, er taget i brug på Rigshospitalet. Metoden har i flere år været brugt i forhold til klargøring og transport af donorlunger, og der er erfaringen, at det har øget antallet af brugbare lunger til transplantation. Allerede i 2012 tog Rigshospitalet nemlig et svensk system i brug, der blev beskrevet som en slags vaskemaskine eller »biologisk VVS«, som renser og ilter lunger, der ellers var på vippen til at blive kasseret og fundet uegnede til transplantation. Men efter to-seks timer i maskinen er lægerne i stand til at vurdere, om lungen alligevel kan reddes og gøres klar til transplantation. Og det samme vil formentlig gøre sig gældende med hjerter fra donorer, lyder det fra hjertelægerne.
- Efterhånden som vi bliver bedre til at håndtere hjerterne, tror jeg også, at vi vil blive bedre til at konditionere nogle af dem, der er på vippen, så de faktisk bliver så gode, at man kan bruge dem, siger professor, overlæge Finn Gustafsson, Hjertemedicinsk Klinik, som sammen med Peter Skov Olsen har været med til at introducere den nye hjertevaskemaskine på Rigshospitalet.