Mads’ lever døde - Mads lever

​En septemberdag i 1994 sætter 11-årige Mads Møllers lever ud, og han må i hast overføres til Rigshospitalet. Fire dage senere får han transplanteret en ny lever, som han i år kan fejre sølvbryllup med.


Mads Møller befandt sig i et tåget land af læger, portører, drop og bip-lyde fra maskiner – mens han ventede på en donorlever i sin seng på Rigshospitalet.

Læs webdokken på fortaellingerfrariget.dk 


Mads husker ikke selv forløbet så tydeligt – men det går hurtigt. Tirsdag den 13. september bliver han hasteindlagt på Rigshospitalet og bliver sat på en akutliste til en donorlever. Torsdag morgen får hans forældre og søster den gode nyhed: Der kan være en donorlever på vej. 

Den første danske levertransplantation fandt sted på Rigshospitalet i 1992, kun få dage efter den første danske hjertetransplantation. Med ny lovgivning og hjernedødskriteriet, der blev indført i 1990 – var transplantation blevet muligt i Danmark. Overlæge Allan Rasmussen var netop hjemvendt fra Cambridge i England i 1994, da Mads’ lever satte ud. Dengang assiterede han overlæge Preben Kirkegaard under operationen. I dag er han en af landets førende eksperter i levertransplantation.

Videncenter for Transplantationer indviet

Mads Møller og familie besøgte Rigshospitalet igen kort før påske, da symposiet ”Transplantationer og fremtiden” markerede etableringen af det nye Videncenter for Transplantationer. Centeret skal samle trådene for hele transplantationsområdet på Rigshospitalet og sikre den bedst mulige behandling med transplantation i fremtiden. 
Redaktør