Få styr på cyklen

​Blokerede indgange, fortorvscyklister og skader på bygningerne. Blegdamsvej har problemer med cykelslyngler og overvejer konsekvenser.Spærrede indgange og ulovlig cykelparkering er hverdag på Blegdamsvej selv om der er rigeligt med ledige cykelparkeringer – både åbne og aflåste. 


- Jeg er så glad for min cykel, synger Povl Kjøller, og det samme er mange af Rigshospitalets medarbejdere. Faktisk så glade, at de åbenbart har svært ved at være for langt væk fra dem, og derfor står mange af dem parkeret forbudte steder.
Op ad bygningen, lænket fast, liggende på græsset, stående inde i haven, foran døre, midt i brandveje – og ind i mellem inde i kælderen under hospitalet. IndenRigs gik en tur rundt om hospitalet sammen med funktionschef Jan Krogshede og områdekoordinator Brian Jensen og talte ikke under 500 cykler, der stod uregelmæssigt parkeret.
- Det mærkelige er, at det er de selvsamme mennesker, der skal ind og redde liv, der stiller cyklerne steder, hvor man principielt set er med til at sætte andre i fare samt at ødelægge materiel, siger Jan Krogshede.
For det er desværre personalet, der er de største syndere. Det er de samme cykler, der står de samme steder igen og igen – og de står der i lang tid, fortæller Jan Krogshede.

Masser af cykelstativer

Langs Juliane Maries vej mod Amorparken er der denne dag cirka 150 ledige stativer i den ende, hvor administrationsbygningen befinder sig. Men jo tættere man kommer på Ronald McDonald-huset og opgang 4 og 5 breder anarkiet sig. Brandvejen mellem de midlertidige pavilloner og Sydkomplekset er proppet med cykler langs bygningen, og foran indgangene står der cykler lænket til både hegn, kunstværker og i siden af indgangen i Opgang 4.
- Det er virkelig mærkeligt, at folk er villige til at cykle kilometervis på arbejde, men ikke kan gå de ekstra 100 meter, siger Jan Krogshede med henvisning til de ledige stativer på den anden side af hegnet.
Også langs husene står cyklerne i lag.
- Problemet er, at når solgardinerne kører ned, så bliver det ødelagt, når det rammer cyklen, siger Brian Jensen.

Det rene cykelanarki

I gården under Opgang 5 hersker det rene cykelanarki. Her står cyklerne klinet til det hegn, hvorpå der adskillige steder står ”Cykelparkering FORBUDT”. Forbudsskiltene blev sat op efter henvendelse fra Falck, der på grund af cyklerne, havde svært ved at aflæsse patienter og ved at vende ambulancen.
Mens Jan Krogshede viser rundt, kommer der cyklister og både henter og parkerer.
- Jeg ved godt, at jeg ikke må holde her. Men det er et spørgsmål om tid. Jeg skal nå ind og klæde om og være på arbejde klokken 8, og det kan godt blive lidt tæt, siger en af synderne.
En anden kan ikke se problemet.
- Hvorfor må vi ikke holde her? Det er jo ikke i vejen for nogen. Der er heller ikke nok pladser andre steder.
Det gør ikke indtryk på cyklisten at får at vide, at der på samme tid er over hundrede ledige pladser mod Juliane Maries Vej.
- Men der ER masser af andre muligheder. Vi har 1600 pladser til cykler og mange af dem, der ikke er inden for 50 meter af indgangene, står tomme hver dag, konstaterer Jan Krogshede.
Et andet argument er at frygten for tyveri, der gør at folk lænker deres cykler fast til, hvad de nu kan lænkes fast til.
- I P-huset har vi fået aflåselige cykelbure med videoovervågning til cykler, men de bliver brugt meget lidt, siger Jan Krogshede.

Overvejer konsekvenser

Jan Krogshede overvejer lige nu hvilke midler, der skal tages i brug for at bringe orden i cykelkaos. 
- I den sidste ende kan vi blive nødt til systematisk at fjerne cyklerne og så køre dem hen et sted, hvorfra de så kan udleveres. Det vil være ærgerligt, men det kan blive nødvendigt for at trænge igennem, siger Jan Krogshede.

Rigshospitalet elsker cykler

Der er stor opbakning til cyklende medarbejdere på Riget – og derfor er der adgang tilcykelparkering stort set alle steder på hospitalet.
Endvidere er der mulighed for at låne el-cykler, købe cykel med medarbejderrabat, ligesom der er et cykelværksted på Blegdamsvej, der tilbyder mindre reparationer.
Som medarbejder i Glostrup kan du få din cykel med shuttlebussen til værkstedet.

Læs mere på intranettet om tilbuddet til cyklister og se flere billeder af cykelslyngler.


Redaktør