Ambitiøst uddannelsesprogram for yngre forskere skudt i gang

Københavns Universitet har i denne uge søsat det ambitiøse uddannelsesprogram BRIDGE, som er finansieret af Novo Nordisk Fonden. 
Vent...

Over to år skal 22 mentorer og 11 unge forskere fra blandt andre Rigshospitalet udforske synergier mellem grundforskning og klinisk praksis.

Det er tirsdag den 9. april, og klokken nærmer sig 10. 11 talentfulde, unge forskere – de nyudnævnte BRIDGE-stipendiater – og deres mentorer er samlet i et lokale i Schæffergården i Gentofte. De har travlt med at afslutte dagens første opgave: Mal dit projekt – og gerne på en enkel, letforståelig måde.

Kompleksiteten af de forestående projekter – med titler som “Progress towards precision medicine for glaucoma targeting mitochondrial function" og “Towards pretargeted radionuclide therapy of tumors with polypeptoid graft copolymers: Development of strategies to maximize tumor-vs-healthy tissue exposure difference" – taget i betragtning, skulle man tro, at opgaven satte deltagernes formidlingsevner på en hård prøve. 

Men det virker, som om de ved, hvad de gør. I den ene ende af lokalet stirrer en meget virkelighedstro kopi af Edvard Munchs berømte maleri "Skriget" ud i rummet fra et af de i alt 11 staffelier. På et andet staffeli står et billede, der forestiller en dobbelthelix udformet af glitrende piperensere på en baggrund af farverige prikker og blå fjer. Man kan ikke lade være med at tænke, at nogle af stipendiaterne måske lige så godt kunne have valgt at gå kunstnervejen. 


Foto: De 11 udvalgte stipendiater skal over to år blandt andet uddannes i, hvordan man bedst omsætter resultater fra grundforskning til klinisk praksis

Fremtidens ledere

Formålet med øvelsen er at tvinge deltagerne til at arbejde med deres formidling. Og det er bare en del af det overordnede formål med BRIDGE, som er "at forberede stipendiaterne på at lede translationelle forskningsprojekter," som dekan Ulla Wewer udtrykte det i sin åbningstale. Programmet har fokus på translationel forskning og søger således at sætte de 11 stipendiater i stand til at omsætte resultater fra grundforskning til klinisk praksis og ligeledes til at identificere relevante kliniske spørgsmål og fører dem videre i nye grundforskningsstudier. 

Midlet til at nå det ambitiøse mål er et toårigt forskningsprojekt, hvor hver stipendiat får støtte og vejledning fra ikke bare en, men hele to mentorer: en med erfaring inden for grundforskning og en med erfaring fra klinisk praksis eller fra lifescienceindustrien. 

- Jeg ser virkelig frem til at gå i dybden med min forskning, men også til at udvikle mig som forsker og udvide mit netværk," siger Nina Kimer, som er uddannet læge og ph.d., og hvis projekt fokuserer på lidelsen skrumpelever.

Ambassadører for innovativ tænkning

Som en del af programmet skal Nina og de andre stipendiater gennemføre et akademisk uddannelsesforløb, som med fokus på at bygge bro mellem grundforskning og klinisk praksis vil introducere stipendiaterne til de bedste metoder og strategier, der findes, såsom genmodifikationsteknikken CRISPR-Cas9 og hele -omicsspektret. De skal ligeledes deltage i en række seminarer, akademiske eftermiddage og mentor-sessioner, nogle med fokus på videnskabelig udvikling, andre på personlig udvikling – ligesom dagens maleropgave, der handlede om god formidling.  

Målet er at sætte stipendiaterne i stand til at lede translationelle forskningsprojekter og dermed øge projekternes chance for at komme patienter over hele verden til gavn. 

- BRIDGE handler om at skabe et miljø, hvor grundforskning, klinisk forskning og industrien er tæt knyttet. Gennem forsknings- og uddannelsesprogrammet får deltagerne indsigt i processen fra videnskabelig opdagelse til behandling samt fra klinisk observation til molekylær forståelse. Vi håber, at stipendiaterne vil udvikle sig til ambassadører for denne innovative måde at tænke og arbejde på," siger leder af BRIDGE – Translational Excellence Programme, professor Peter Garred.

De 11 BRIDGE-stipendiater er udvalgt blandt 63 ansøgere på basis af den videnskabelige kvalitet og translationelle indhold i de ansøgte projekter. Til foråret næste år går den næste gruppe stipendiater i gang. 

OM BRIDGE

BRIDGE – Translational Excellence Programme er et forsknings- og uddannelsesprogram for postdocer finansieret af Novo Nordisk Fonden. Hvert år vil de 11 deltagere arbejde sammen i to år med to mentorer hver, som repræsenterer henholdsvis grundforskning og klinisk praksis. Målet er at sætte stipendiaterne i stand til at lede translationelle forskningsprojekter på højeste niveau. Det næste call for ansøgere til BRIDGE-programmet åbnes til september 2019. 

Læs mere om de 11 fellows projekter her

De 11 BRIDGE fellows: 


- Anne Rosbjerg (Rigshospitalet)

- Christina Grønberg

- David Westergaard

- Francesco Russo

- Jonathan Thorsen

- Nadia Nielsen Aalling

- Nina Kimer

- Navneet Vasistha

- Rupali Vohra

- Theresa Ahrens

- Vladimir Shalgunov 
Redaktør

Kommentarer 

Du skal være logget ind for at benytte denne funktionalitet.

Opret profil
RSS kommentarspor Tilmeld kommentarspor