Opråb til mænd med ekstrem dårlig sædkvalitet: Få børn hurtigt og tjek helbredet

​Mænd med stærkt nedsat sædkvalitet er i større risiko for at få en yderligere forværring af deres sædkvalitet end hidtil dokumenteret. De bør derfor ikke vente med at gå i fertilitetsbehandling, hvis de ønsker at få børn, lyder rådet fra forskere fra Rigshospitalet. 

Vent...

Jo dårligere en mands sædkvalitet er, desto hurtigere bliver kvaliteten yderligere forværret. Det er et af hovedresultaterne af et nyt studie, der er foretaget på Rigshospitalets Klinik for Vækst og Reproduktion. Resultaterne er offentliggjort i det videnskabelige tidsskrift Human Reproduction.

Det er første gang nogensinde, at forskere har vist, at sædkvaliteten falder drastisk med tiden hos mænd, der i forvejen har meget dårlig sædkvalitet. 

Ekstremt hurtigt fald i sædkvalitet, hos mænd med stærkt nedsat sædkvalitet

I det nye studie har forskerne på Rigshospitalet fulgt 137 mænd med stærkt nedsat sædkvalitet fra de i gennemsnit var 33 år, til de blev 48 år. For at kunne deltage i undersøgelsen måtte mændene ikke have andre sygdomme, der kunne forklare den nedsatte sædkvalitet. Undersøgelsen viste, at antallet af sædceller i mændenes sædportioner allerede ved den første undersøgelse var så lavt, at mændene og deres partnere havde behov for mikroinsemination for at opnå graviditet. Oprindeligt var det gennemsnitlige sædcelletal på 7,7 millioner sædceller i sædportionerne. Dette tal faldt til 2,0 millioner efter 15 år. For ca. 10 % af mændene var faldet så udtalt, at de ved efterundersøgelsen slet ikke havde sædceller i deres sædvæske længere. 

Opråb til mænd med ekstremt nedsat sædkvalitet

Lederen af studiet, overlæge Niels Jørgensen fra Klinik for Vækst og Reproduktion på Rigshospitalet, mener, at resultaterne er så opsigtsvækkende, at det bør føre til øget fokus og særligt fokus på fertilitetsrådgivning til de mænd, der har ekstremt dårlig sædkvalitet. 

Rådet er klart fra Niels Jørgensen: ”Hvis du har ekstremt dårlig sædkvalitet, er der stor risiko for, at det hurtigt bliver værre, og du bør gå i gang med fertilitetsbehandling hurtigst muligt, hvis du ønsker at få børn”, understreger han.

Testosteronmangel kan føre til risiko for sygdom og tidlig død

Et andet overraskende fund i studiet var, at mændene med stærkt nedsat sædkvalitet også fik sværere og sværere ved at danne det mandlige kønshormon testosteron i testiklerne. Studiet viste, at de mænd, der oprindeligt havde den laveste sædkvalitet, også havde det største fald i kapaciteten til at producere testosteron ved efterundersøgelsen 15 år efter. Faldet var dog ikke så stort, at mændene havde udviklet behov for testosteronbehandling, men der er brug for yderligere forskning på området, forklarer Niels Jørgensen:  ”Mænd med for lavt testosteronniveau bliver med alderen mere syge end andre, hvis de ikke får rettet op på deres hormonmangel, og hvis mænd med ekstrem dårlig sædkvalitet også er i fare for at have nedsat evne til producere testosteron, kan det få konsekvenser for mændenes helbred på sigt. Måske bør vi eller de praktiserende læger fremover tilbyde mænd med markant nedsat sædkvalitet, at få en kontrol af kønshormonerne i takt med at de bliver ældre for at forebygge sygdom og evt. tidlig død pga. manglende testosteron”, forklarer Niels Jørgensen, der understreger, at der dog stadig skal mere forskning til, før end dette kan ske. 

Originalpublikation

Olesen IA, Joensen UN, Petersen JH, Almstrup K, Rajpert-De Meyts E, Carlsen E, McLachlan R, JuulA and Jørgensen N. Decrease in semen quality and Leydig cell function in infertile men: A longitudinal study. Human Reproduction 2018, https://doi.org/10.1093/humrep/dey283.

Læs originalartiklen fra Human Reproduction via dette link.
Redaktør

Kommentarer 

Du skal være logget ind for at benytte denne funktionalitet.

Opret profil
RSS kommentarspor Tilmeld kommentarspor