- Nogle gange skal jeg gætte mig til, hvordan de vil se ud

Frisør Susanne Mihalache droppede sit lederjob for at drive salon på Glostrup Hospital. Her er hun et kærkomment afbræk for mange af kunderne- Motorcykelmekaniker var det, jeg egentlig ville have været. Jeg gik på EFG, men kunne ikke få en læreplads, fordi jeg var kvinde. Så havnede jeg i det offentlige og arbejdede i 23 år på Gentofte Sygehus, de sidste mange år som områdeleder indenfor rengøring.

- Jeg var træt af det job til sidst. Det var i amternes tid, og vi gik til møder hele tiden. Vi sad og snakkede om alt det, vi skulle nå, men vi nåede det vi ikke, fordi vi sad og snakkede om det i stedet for at gøre det. Jeg ville hellere have med mine ansatte at gøre, den menneskelige kontakt. Jeg kom sur og tvær hjem, og min mand var træt af at høre på mig og al mit brokkeri.

- Jeg kendte hende, der havde frisørsalonen her før mig. Hun ville sælge og spurgte om, det ikke var noget. Jeg svarede: ”Glem det, jeg gider ikke at rode folk i håret”, men min mand sagde: ”Prøv nu, du kan altid sælge den igen”, så jeg tog orlov og købte salonen. Jeg har haft den i 15 år.

- Jeg ansatte en frisør til at passe den og arbejdede halvt herude og halvt på en meget fin salon inde i København, indtil jeg var udlært. Jeg er glad for at komme på arbejde hver eneste dag. Forskellen på at være herude og inde i byen er stor. Da jeg stoppede derinde, sagde jeg til min mand, at hvis jeg hørte mere om Gucci og Vuitton, så ville jeg kaste op.

- Jeg har flest patienter som kunder, men også personale – de sidste er mest mænd. Så snakker vi behandlingsmetoder, nye opfindelser, om hvilke sygdomme, de behandler. Modsat alle andre frisører er fredag den sløveste dag hos mig. Jeg har ikke de kunder, der skal videre i byen på en fredag. De skal hjem eller op på afdelingen.

- For patienterne er jeg et kærkomment lille afbræk. Nogle af dem møder kun sygdom hele dagen, men så kommer de her og får lidt fri. Det bedste ved mit arbejde er at se og være med til forandringen. I starten sidder de lidt spændte, så falder skuldrene langsomt ned. De ser friskere ud, føler sig friskere. Der sniger sig et lille smil ind, inden de går ud af døren.

- Nogle er rigtigt syge og har haft blodpropper eller hjerneblødninger og har svært ved at udtrykke sig. Jeg viser med fingrene hvor langt eller kort, så nikker de eller ryster på hovedet. Nogle gange skal jeg gætte mig lidt til, hvordan de vil se ud.
- Nogle er måske ikke blevet klippet i 5-6 måneder, og man kan slet ikke se, hvilken frisure, der har været engang. Andre gange har jeg fået en patient, der på grund af operation har fået barberet noget af håret af. Så må vi finde på en frisure, der dækker det lidt. Det er en god følelse at se folk blive glade over, at der alligevel var noget at gøre.

- Nogle kunder kommer tilbage selv efter, at de er udskrevet. Men jeg har også prøvet, at de ikke klarede den. Jeg havde én, der kom jævnligt, men så en dag stod kæresten der alene. ”Hun kommer ikke mere – hun er død.” Det føles altid mærkeligt.

- Jeg har nærmest klippet folk, så de kunne se godt ud til deres egen begravelse. De fortæller selv, at de ikke har langt igen. Det kan godt være trist – især hvis ikke de er særligt gamle eller, hvis det er børn. Det er altid hårdt, når der er børn involveret.

- Jeg oplever ofte, at patienterne ser mig som lidt af en neutral. De fortæller mig nogle ting, som de måske ikke fortæller deres pårørende eller personalet. Hvis de eksempelvis føler sig glemt. Der er mange, der slet ikke får besøg – det er tit et samtaleemne her i salonen. Forældrene har alle mulige undskyldninger for børnene. ”De har jo så travlt”. Jeg siger ikke noget, men kan godt tænke: ”Hvordan kan de være det bekendt?”.

- Jeg opgav en tjenestemandsstilling, pension og fem ugers betalt ferie, løn under sygdom, da jeg rykkede herud. Økonomisk var det dumt, men menneskeligt var det rigtigt. Når jeg ind i mellem får lyst til en lang ferie, siger jeg nogle gange ”Åhr, jeg skulle være blevet på Gentofte Sygehus”. Men så var jeg blevet skilt, påstår min mand, hahaha.Redaktør