Menneskeskæbner på samlebånd

Tusindevis af blodprøver ruller igennem Sysmex-maskinen hver eneste dag og giver svar om alt fra allergier til kræft.Blodet ruller i sit lille prøveglas på transportbåndet langsomt hen til noget, der umiddelbart kunne ligne en smart kaffeautomat. En lille arm griber glasset og hiver det op, inden det vippes frem og tilbage for at sikre, at blodet er velblandet og klar til analyse.

- Blodprøverne kommer med rørpost fra hele hospitalet. Klinikerne bestiller dem, der kommer en stregkode på, så patient og afdeling kan identificeres, og så bliver blodet analyseret, fortæller bioanalytiker Nana Trolddal Nielsen fra Klinisk Biokemisk Afdeling.

Hver dag trisser i alt godt 1500 prøver i snit gennem de fem Sysmex-maskiner, der på et øjeblik sender svar – den oftest brugte analyse tager 36 sekunder, den længste 76 sekunder.

Nana Trolddal Nielsen kaster om sig med ord som ’basofil’, ’eosinofil’, ’monocytter’, ’impedans’, ’flowcytometri’ og ’fotometri’, inden hun forbarmer sig og forklarer:

- De fem maskiner tester på hver deres måde alt efter, hvad klinikerne har bestilt. Kort fortalt giver svaret en indikation på om, patienten har en virus, en allergisk reaktion, tegn på leukæmi med videre. Den tegner et lille landkort over din sundhedstilstand, siger Nana Trolddal Nielsen.

Der er mennesker bagved

Svaret kommer som farvede mønstre ud på en skærm, som en specialist som Nana Trolddal Nielsen hurtigt kan afkode, hvad betyder.

På under halvandet minut giver Sysmex svar på 20 forskellige parametre, som det cirka ville tage bioanalytikeren halvanden time at finde frem til manuelt. Per styk.

Ind i mellem tager Nana Trolddal selv de blodprøver, der skal testes. Men selv om hun kun ser en brøkdel af de patienter, hvis blod kører igennem maskinen, så rører de enkelte skæbner alligevel ved hende.

- Der er helt klart et lille stik, når jeg ser et dårligt tal. Man ved godt, når man har en patient, der kun har kort tid tilbage. Men der kommer også et lille ’yes’, når jeg kan se, at det er noget ufarligt. Der er altid et menneske bagved tallene, siger Nana Trolddal Nielsen.


Redaktør