Forretningsudvalget på besøg i stråleterapien

​Region Hovedstadens Forretningsudvalg holdt møde på Rigshospitalet 18. september og blev i den forbindelse vist rundt i stråleterapien, hvor de fik set de nye stråleacceleratorer i Onkologisk Klinik. 

Stråleterapien havde 18. september besøg af Regionens Forretningsudvalg, hvor de blev modtaget af Mette Rosendahl Darmer, konstitueret centerdirektør i Finsencentret og Ulrik Lassen, Klinikchef i Onkologisk Klinik.

Forretningsudvalget blev introduceret til, hvad den nye MR-accelerator kan ift de almindelige acceleratorer, som er en del af et større regionalt indkøb af nyt avanceret udstyr på 323 mio. kr., der vil betyde et kvantespring for behandlingen af kræft. 

"MR-strålekanoner er helt ny teknologi, der sammen med åbningen af det danske protoncenter sikrer vore patienter adgang til de allernyeste teknologier indenfor strålebehandling.  Med MR-strålekanonen vil vi kunne tilbyde strålebehandling til patienter med kræfttyper, som vi ikke tidligere har kunnet behandle. Region Hovedstaden bliver med denne kontrakt førende i Norden indenfor strålebehandling", siger Jens Peter Bangsgaard, cheffysiker i Onkologisk Klinik

Udvalget fik lejlighed til at se den nye MR-accelerator, og hører om muligheder og fremtiden for de patienter som får strålebehandling i deres kræftforløb. 

Avanceret strålebehandling

Nuværende acceleratorer og partikelterapi er baseret på CT-teknologi, hvor der tages billede af kræftområdet før strålebehandlingen planlægges og sættes igang. 

Den nyskabende MR-teknologi kan visualisere kræftområdet samtidig med strålebehandlingen udføres. Med MR-acceleratorer kan man få live billeder af det kræftramte område og strålebehandlingen kan derfor rettes mere præcist mod kræften, når der sker bevægelser. Herved bliver strålebehandlingen mere skånsom for patienterne, da man undgår at ramme det raske væv omkring kræften. 

Med MR-acceleratorer kan den daglige behandling tilpasses individuelt igennem hele patientens strålebehandlingsforløb. Det kan medfører færre behandlingsdage, da der kan gives højere dosis pr behandlingsdag, grundet den mere præcise og skånsomme behandlingsteknik. Dette skal dog efterprøves i kliniske studier.

MR-acceleratoren vil bidrage til, at færre patienter fremover sendes til partikelterapi i Århus, fordi denne behandling for nogen patienter er bedre eller ligeværdig. 

Den nye MR-accelerator tages i brug i slutningen af året.


Redaktør